Поредна порция уверения от НАП, че няма голяма опасност от теча на лични данни

3960
Поредна порция уверения от НАП, че няма голяма опасност от теча на лични данни
Снимка: БГНЕС

Услугата е междинна стъпка, преди предоставянето на същинската информация. Това е първият отговор - да или не. Причината за това е, че в момента около 70 млн. записа се сравняват един по един. Този процес се оказва много сложен. Какво точно е разкрито, дали ЕГН, данъчна декларация или нещо друго, ще бъде ясно след няколко месеца. Това обясни говорителят на НАП Росен Бъчваров пред БНТ относно процедурата на НАП за проверка засегнати ли са личните ни данни, при която потребителите получават SMS с отговор. Отговорът, обаче, е само "да" или "не".

Не е особено ползотворен за потребителя този отговор, призна Бъчваров. Той уточни, че най-общо казано изтеклата информация касае три имена, ЕГН и кога сме подавали данъчни декларации. Говорителят на НАП заяви обаче, тези данни не са структурирани т.е. не може всичко да се види на едно място наведнъж.

Компютърни игри ли са причината обвиненият за хакерската атака срещу НАП да бъде хванат?

Историята за професионалното израстване на Кристиян Бойков, който се прочу като основен обвиняем за безпрецедентната хакерска атака сре...

Дори да са разкрити и повече данни - дори номера на лични карти, няма сериозна опасност, увери още Бъчваров, защото например нотариусите били предупредени и трябвало да верифицират кой прави някаква сделка. А близо 1 млн. души са проверили дали техни данни са изтекли, и 75% от тях са засегнати.

"Има две-три прости стъпки. Първата е да се сменят всички пароли на електронни пощи, както и персоналния код в НАП. Няма необходимост да се сменят лични карти. Няма пряка и непосредствена заплаха за имуществото на хората. В базите данни на НАП няма пълна информация, а само частична - тоест в НАП няма пълното ни ЕГН", обясни той за пореден път какво може да се направи, след като стори същото в края на миналата седмица.

"Почти всеки, който е подавал данъчна декларация през последните години, е в кръга на тези засегнати хора. Услугата би следвало да изисква персонална идентификация - електронен подпис или персонален код на НАП, за да се посочат категориите данни", добави още Бъчваров.

Що се отнася до отговорността за теча и кой я носи, говорителят на НАП посочи, че "съвсем скоро" ще се състои този разговор.

Експерти: Възможно е България да бъде първата, наказана от ЕС за изтичане на данни

"Рискове от злоупотреби вследствие на НАП-лийкс има, тъй като са изтекли комбинации от данни. Когато става въпрос за голяма група от хо...

Конкретно стана въпрос и за данните, които се подават пред НАП от участници в хазартни игри онлайн. "Всеки има свободата да посочи верни данни - ако не ги посочи, вероятно няма да му бъде изплатена евентуална печалба", коментира Бъчваров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Георги Милков: Нетаняху има свои причини да нападне Иран

Тихомир Безлов: От изборите в Австрия зависи дали ще влезем изцяло в Шенген

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com