ПП: Гешев да отговори защо прокуратурата се счита за заплаха за сигурността на НАТО и Европа

7099
ПП: Гешев да отговори защо прокуратурата се счита за заплаха за сигурността на НАТО и Европа
Снимка: БГНЕС

С официални писма „Продължаваме промяната“ поиска коментари от Висшия съдебен съвет и главния прокурор за изводите на щатския конгресмен Уорън Дейвидсън, че действията и бездействията на българската прокуратура застрашават сигурността на НАТО и Европа, съобщиха от пресцентъра на "Продължаваме промяната".

В писмото на конгресмена до финансовия министър на САЩ се казва, че „за българския главен прокурор Иван Гешев има доклади за действия, свързани с корупция, които са от особен интерес“, както и че има „систематични проблеми с неефективните криминални разследвания и отсъствие на независимост в криминалните разследвания, които засягат главния прокурор“ – забележки, отправяни неведнъж и от Съвета на Европа. В писмото на Дейвидсън се настоява още, че българската съдебна система е повлияна от поведението на прокуратурата и намира проява в прекратяване на всички разследвания и мерки срещу лица от български произход, санкционирани по силата на закона Магнитски.

Лавров: Киев се опитва да постигне челен сблъсък между НАТО и Русия

Украинските власти се опитват да въвлекат още по-дълбоко САЩ и останалите държави членки на НАТО в конфликта в Украйна, разчитайки на ч...

ПП призовава Председателя на Висшия съдебен съвет и главния прокурор Иван Гешев да направят публични коментари по изложените твърдения и техния международен отзвук.

Това не е първият сигнал от САЩ, страна-членка на НАТО, за видимите ефекти от работата на прокуратурата в България. В началото на 2021 г. сенаторите Боб Менендес и Джим Риш също писаха писмо за корупцията у нас и нейното негативно отражение върху мястото на България на международната карта.

Призоваваме прокуратурата да си свърши работата по знаковите корупционни скандали в България, само част от които са случаите Капитан Андреево, магистрала Хемус и др., повдигнати от ПП през последната година.

България е извоювала правото си да бъде пълноправен член на ЕС и НАТО. Недопустимо е българската прокуратура да застрашава позицията на страната ни в международната демократична общност и да пречи на българите да живеят като пълноценни и уважавани граждани на Европа.

Италианският военен министър обеща партньорство за модернизацията на Българската армия

Министърът на отбраната Димитър Стоянов проведе работна среща със своя италиански колега Гуидо Крозето, която се проведе в авиобаза Без...

Ето затова е необходимо парламентът спешно да приеме промените в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, свързани с механизма за разследване на главния прокурор и подобряване на досъдебното производство. Настояваме и за изменения на Конституцията на Република България за премахване на неограничената власт на главния прокурор (отмяна на чл. 126, ал. 2 от КРБ) и другите необходими промени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 14 май 2024 г.

Невероятно, но факт: Парното в София поевтинява, в Търново и Бургас поскъпва

Ограничават движението на камиони над 12 т по част от АМ „Хемус“

Тактическо учение с бойни стрелби се проведе в Ново село (СНИМКИ)

Затворени врати и протест заради неувеличените заплати в университетите

Вержиния Велчева: Агресорът, ако не бъде спрян, никога няма да спре сам (ВИДЕО)

Разследват ТВ продуцента Нико Тупарев и приближени до него

Времето утре - 15 май 2024 г.

Глоба за абитуриентите – 50лв. за показване през прозореца

Kaufland е ритейлърът с най-голям принос за икономиката в Пловдивския регион

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com