Пребити журналисти на протеста срещу БФС: Събират се данни за полицейско насилие

3273
Пребити журналисти на протеста срещу БФС: Събират се данни за полицейско насилие
Снимка: БГНЕС

Асоциацията на европейските журналисти в България (АЕЖ) следи събитията около протеста на футболни фенове срещу ръководството на Българския футболен съюз, който се проведе на 16 ноември и доведе до агресия и погроми в столицата.

В резултат от напрежението десетки граждани и служители на органите на реда бяха ранени, а 38 протестиращи – задържани. За съжаление, станахме свидетели и на прояви на полицейско насилие и действия, граничещи с произвол, спрямо граждани и журналисти, отразяващи събитията, включително и срещу наши членове, пишат колегите ни.

Още: Къде е Боби? Агитките го търсят да го бият! А МВР бие наред, дори журналисти

По техни данни са събрани сведения за няколко инцидента, свързани с журналисти, като призовават и други колеги, станали обекти или свидетели на насилие, да се свържат с тях. "Екипът ни ще провери и систематизира информацията, която ще бъде представена на отговорните институции и международните ни партньори", казват от АЕЖ.

До този момент публично известни са няколко скандални инцидента с пребити наши колеги журналисти, включително от спортния сайт на медийната ни група SportLive.bg. Колегите обобщават насилието в статията - От мир до война за часове: Кръв, насилие, наглост и погром след протеста срещу БФС (ВИДЕО И СНИМКИ). И още случаи, които придобиха публично достояние:

  • Репортерът на онлайн изданието Gospodari.com Дани Йорданов е умишлено удрян с палки 2-3 пъти от полицията в района на ул. “Генерал Гурко”, докато предава на живо, въпреки че казва, че е от медиите (не носи табела “PRESS”), а операторът Марио Господинов е до него; операторът също е ударен с палка. Дани Йорданов, който държи микрофон с логото на предаването, а до него е операторът, многократно и с висок глас казва “Медиа, медиа!”, но е ударен в корема от поне двама полицаи. Един от тях се чува да крещи “Кво правиш тука?”.
  • Полицията е опитала да принуди фотожурналиста на „Дневник“ Георги Кожухаров да изтрие снимките си (той отказва, а след намесата на други журналисти полицията се оттегля). Инцидентът става в района на църквата “Св. Седмочисленици”. Кожухаров, екипиран с каска с надпис “PRESS”, е заснел как полицаи извличат момче и удрят главата му в кофа за боклук. След като забелязват, че снима, при Кожухаров отива полицай, който не се легитимира и му се разпорежда да изтрие снимките веднага. Кожухаров извиква намиращия се наблизо екип на телевизия NOVA и казва, че го карат да си трие снимките и тогава полицаят се оттегля. Той обясни, че полицаите целенасочено са пречели на фотожурналистите да работят, като са ги гонили със заплахи “Изчезвай, да не си изядеш боя!” и умишлено удряне през камерата.

Още: Венци Стефанов за пребитите на протеста: Малко им е! Бербатов е виновен за всичко!

  • Репортерът на спортното шоу на Дарик радио Николай Ганчев е бил задържан за кратко от полицията заедно с протестиращи и случайни минувачи в района на Спортната палата. Ганчев става свидетел на това как полицията нахлува на територията на частен обект – “Бар 75” – и започва да предава на живо. Той е бил избутан от полицай, който му вика “Върви, бе, върви!”, въпреки че колегата заявява, че е журналист и се опитва да се легитимира с прес карта. Оказва се притиснат в малка уличка, успоредна на ул. “Генерал Гурко”, където служителите на реда задържат протестиращите (сред които има и случайни минувачи), принуждавайки ги да легнат на земята. След около 15 минути Ганев е освободен, след като полицията забелязва баджа му – акредитация за двубоя между България и Унгария. Ганчев не спира да излъчва на живо с включена камера. С него през цялото време е бил и Юлиян Сутев, репортер в Новините на Дарик радио, който, при изтласкването на протестиращите е ударен няколко пъти с палка. Сутев уточни, че просто е придружавал Ганев и се е легитимирал като журналист едва когато полицията започва да освобождава задържаните. Той е потърсил медицинска помощ за травмите си и предстои да си извади документ от Съдебна медицина. Можете да видите живото предаване на Дарик радио тук.
  • Фотожурналист от международна новинарска агенция, пожелал анонимност (името му се пази в АЕЖ), е бил напръскан със спрей в лицето от полицай. Инцидентът е станал при разпръскването на “Бар 75”, при ул. “Иван Вазов”. След като полицай е потърсил сметка от фотографа защо не бил снимал сцени за насилие над служителите на МВР, друг униформен служител се е приближил към фотожурналиста и на разстояние от 50 см го е напръскал в лицето. Има медицинска документация, продължава да се лекува.

Още: ММС с позиция: Осъди вандализма и насилието на протеста, но не каза нищо за оставки

От пресцентъра на МВР заявиха за АЕЖ, че със заповед на директора в СДВР започва вътрешна проверка, в рамките на която ще бъдат разгледани всички материали, свързани с полицейските действия при протестите.

"Призоваваме ръководството на МВР да преразгледа това решение, защото практиката СДВР да проверява себе си за полицейско насилие, включително и срещу журналисти, не е показала ефективност", казват от АЕЖ и призоваха за независимо разследване на случаите от вечерта на 16 ноември, чрез което да се избегне порочната практика органите на МВР да проверяват и съответно прикриват собствените си служители.

Още: Шефът на СДВР обясни защо полицията е нахлула в заведение

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество