Предлагат Банов да купи Яворовата къща с надвзетите пари от партийните субсидии

2146
Предлагат Банов да купи Яворовата къща с надвзетите пари от партийните субсидии
Снимка: БГНЕС

Министърът на културата Боил Банов да закупи емблематичната Яворова къща в София с „надвзетите“ пари от партийните субсидии, за да бъде тя съхранена за поколенията в автентичния ѝ вид. Това предлагат от сдружение „Словеса“ в писмо, изпратено до медиите.

"Искрено се надяваме, че в Министерството на културата не са забравили за обещанието си държавата да направи необходимото, за да придобие къщата на Пейо Яворов на ул. „Г. С. Раковски” № 136 – един от най-ценните културни и архитектурни паметници на София, който съхранява паметта за един от най-обичаните български поети", коментират от неправителствената организация.

И припомнят: Пейо Яворов и съпругата му Лора Каравелова живеят в тази къща до фаталната вечер на 30 ноември 1913 година, в която тя отнема живота си. Домът на Яворов, в който се пазят ценни сбирки от ръкописи, първите му издания с автографи, оригинални фотографии и личната библиотека на поета, от години е частна собственост. Емблематичната сграда има обновена фасада, но въпреки това е в аварийно състояние – тя се нуждае от скъп ремонт и цялостно конструктивно укрепване, за да бъде спасена, съхранена за поколенията, и за да може да продължи да функционира като литературен музей, отбелязват от сдружение „Словеса“.

Министерството на културата обмисля промяна във финансирането на читалищата

Министерството на културата ще организира среща за решаване на проблема с дейността и финансирането на читалищата. Това обяви в Сливен ...

През есента на 2018 г. къщата на ул. "Г.С. Раковски" №136 най-изненадващо беше обявена от частен съдебен изпълнител за публична продажба с начална цена 1 628 758 лева, но тогава от Културното ведомство така и не направиха опит да придобият знаковата сграда – паметник на културата. Нещата обаче не бива да се отлагат и протакат безкрайно във времето - след като се изчистят тежестите върху имота и се изяснят спорните въпроси около собствеността на историческата сграда, редно е от Министерство на културата да предприемат всички необходими действия, за да закупят Яворовата къща на ул. „Г.С. Раковски“ №136, категорични са още от сдружението.

Министърът на културата Боил Банов

По думите на гражданите придобиването на дома на Яворов на ул. „Раковски“ от страна на държавата може да стане и с помощта на част от средствата, които политическите партии предстои да внесат в бюджета – както стана ясно, получаващите по право държавна субсидия партии ще трябва да върнат „надвзетите“ пари за три години назад, чийто общ размер е близо 18,6 млн. лева. След като партиите върнат изплатените им в повече субсидии, ще има достатъчно голям финансов ресурс и за извършването на неотложния ремонт и укрепването на конструкцията на тази така знакова за София и за цяла България сграда, която още пази духа на великия Яворов, допълват от гражданското сдружение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Прогноза за времето - 18 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 17 април 2024 г.

Искат почти двойно поскъпване на таксата за личните карти

Адвокатът на Живко Коцев: Ще докажем, че е невинен (ВИДЕО)

Д-р Николай Василев: Нужна е промяна в структурата на обществото (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com