Председателят на НС: По случая "Пеевски" президентът да се съобрази с Конституцията

7050
Председателят на НС: По случая "Пеевски" президентът да се съобрази с Конституцията

Държавният глава има право на позиция и на оценка. Така председателят на Народното събрание Михаил Миков коментира острата критика на държавния глава по отношение избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС, предаде БГНЕС.

Но както ние не може да поискаме държавният глава в рамките на неговите конституционни компетенции да извърши едно или друго действие, да издаде един или друг акт, така и той би трябвало да се съобразява с Конституцията, коментира Миков.

Всеки има право на критика и мнение, ние ще се съобразяваме с общественото мнение, но ми е много интересно, когато навремето за главен секретар беше определен бившият премиер Бойко Борисов, нямаше никаква реакция. Ще следим общественото мнение и реакциите на нашите партньори, и в тази връзка, ще определяме поведението си, обясни Миков. Той подчерта, че е изключително важно ДАНС да работи силно, да работи активно и в рамките на закона.

Запитан дали има вариант, при който Делян Пеевски да не оглавява държавната агенция, Миков заяви, че Народното събрание е взело вече решение и "от тук насетне актът е приключен". Ще разговаряме с хората, обеща Миков: Ще разговаряме с тях и ще се съобразяваме с тяхното мнение, продължи той. Много истини от миналото на България трябва да бъдат сложени на масата, категоричен бе председателят на парламента. Според него председателският пост на ДАНС е много тежка отговорност и в създалата се ситуация прави чест на Делян Пеевски, че е приел поста. Делата са тези, по които трябва да бъдат съдени хората, заключи той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com