Превозвачите обжалват новата забрана за движение на тежкотоварни автомобили

22769
Превозвачите обжалват новата забрана за движение на тежкотоварни автомобили
Снимка: БГНЕС

Управителният съвет на Асоциацията на българските предприятия за международни превози и пътищата (АЕБТРИ) съзнава, че в последно време в следствие на усложнената пътна обстановка и премахването на част от мобилните камери за наблюдение броят на пътнотранспортните произшествия и жертвите от тях нараснаха до критично ниво, и това е основната причина Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) да издаде нова заповед за забраните за движение на територията на Република България.

Безопасността на движението по пътищата винаги е била основен приоритет в дейността на АЕБТРИ. Независимо от това асоциацията ще обжалва Заповед № РД-11-810/22.07.2014 г. на АПИ поради факта, че сформираната работна група за изготвяне на заповед с дългосрочно действие за въвеждане на ограничения в режима на движение на тежкотоварните автомобили през летния период не е заседавала и не е договаряла съдържанието й. За разлика от тази нова заповед, текстът на предишната Заповед № РД-11-257/12.03.2014, с която бяха въведени базовите ограничения на движението по-рано тази година, беше широко дискутиран и договорен в рамките на гореспоменатата работна група. Според асоциацията всяко въвеждане на допълнителни ограничения в тежката за автотранспортния сектор обстановка изисква прецизни анализи с подробното разглеждане на всички произшествия, времето на настъпването им, участниците и причините, довели до тях. Въвеждането на забрани не трябва да се извършва едностранно с механично изброяване на пътищата от най-висок клас, които имат достатъчно голям капацитет, за да поемат натоварения трафик.

Превозвачите готвят блокада на изходите на София в петък

От 15 ч. на 1 август (петък) всички изходи на София ще бъдат затворени. Това обяви за "Стандарт" Красимир Лалов, зам.-председател на Н...

Другият момент, който буди недоумение, е отложеното влизане в сила на тази “спешна” заповед, чието прилагане на сайта на АПИ се анонсира от 23.07.2014 г. Съгласно текста й обаче, гореспоменатата заповед би следвало да влезе в сила най-рано на 22 август 2014 г. – т.е. на практика допълнителните ограничения ще бъдат валидни само максимум 25 дни, тъй като срокът на действие на заповедта е до 15 септември. В този смисъл елементът на неотложност по чл. 73 от Административнопроцесуалния кодекс (т.е. без спазване на някои от разпоредбите за уведомяване и участие на заинтересованите лица в производството по издаване на акта), цитиран от АПИ като основание за издаването на заповедта, е несъстоятелен.

Според Управителния съвет на АЕБТРИ, особено тревожен е и фактът, че съгласуването на заповедта от изпълнителния директор на ИА Автомобилна администрация е било извършено без никакви консултации и обсъждания с представители на сектора. Това дава и допълнително основание за безпокойство и още веднъж мотивира предприетите правни действия.

Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт подкрепя колегите си за исканията по отношение на новите ограничения на тежкотоварните автомобили, приети със заповед от Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ). Това каза Илиян Филипов, член на Управителния съвет на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт (БАСАТ), предаде Фокус.

Националното сдружение на българските превозвачи излиза на протест заради заповед на АПИ) за нови ограничения за тежкотоварни автомобили по автомагистралите и в някой отсечки от пътища I-ви и II-ри клас. „Днес в 16:00 часа се събира Управителният съвет на Съюза на международните превозвачи да решим по какъв начин ще изразим нашата подкрепа”, обясни Филипов. Според него, заповедта на АПИ за нови ограничения за тежкотоварни автомобили не е справедлива, защото превозвачите плащат винетни такси и пътни данъци в страната. „Нормално ли е в 16:00 часа или в 17.00 часа да спрем да работим, при положение че всички предприятия работят и до 18:00 – 19:00 часа. Спира едно превозно средство на 20 км преди разтоварения адрес и разтоварва в понеделник. Загубите на транспортната фирма на ден, като камионът стои, са 150 евро”, допълни той. По думите му това са огромни загуби за фирма, за водачите и за абсолютно всички, както и за цялата ни икономика.

Бургарски превозвачи протестират пред летището

Представители на транспортни фирми протестират пред Бургаското летище заради значителното увеличение на годишната такса за престой на п...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com