Проф. Кантарджиев обясни колко са лабораториите и колко PCR теста се правят у нас (ВИДЕО)

9637
Проф. Кантарджиев обясни колко са лабораториите и колко PCR теста се правят у нас (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Нищо по-различно от предвижданото от нас, не се случва в момента. Трябва хладнокръвно, без паника и преекспониране да се обясняват нещата. Просто здравната система и държавата правят каквото може, както и лекарите, лаборантите и всички. Това каза проф. Тодор Кантарджиев по време на брифинга на НОЩ за разпространението на коронавируса в България.

Преди време това, че на закрито трябваше да се носят маски, че в трамваите и влаковете и автобусите трябваше да се направи. Сега и това е нужно, така отговори той на критиците на въвеждането на маски на открито с последната заповед на здравния министър.

"Маските не спасяват на 100%, но те значително намаляват възможността да се заразите, каза Кантарджиев. "Само луд човек ще работи с инфекция, с която можеш да се заразиш с аерозол, без маска", коментира той.

За PCR тестовете

Последните конспирации са свързани с темата: Как може толкоз малко лаборатории да направят толкова много тестове. Ето я истината, каза Кантарджиев, и започна: "Има Национална референтна лаборатория, която отговаря за тези методи и за контрола на качеството. Как се провежда качественият контрол? Всяка лаборатория, която разширява дейност с PCR. Когато тя ни уведоми, че има лекар, който ще го прави, и има необходимата апаратура и пр. Всички пъти 5 положителни теста на тази лаборатория се праща в Националната референтна, за да бъдат потвръдени. Първите 10 отрицателни теста на всяка една такава кандидат-лаборатория в страната също се потвръждават от Националната. Тогава от Националната лаборатория се праща писмо до здравния министър, че тази конкретна може да бъде включена в лабораториите, които правят PCR. Така те влизат и в списъците с легитимни по отношение контрола по границите лаборатории - сертификат за отрицателен PCR тест. Това са 65 лаборатории, които са в заповед на министъра. Този списък постоянно се актуализира и обновява".

В момента 185 лаборатории докладват ежедневно своите положителни случаи. Късната пролет бяхме критикувани, че правехме много тестове. Тогава обяснихме, това са частни лаборатории, чиято дейност се контролира качествено, и бяха задължени да внасят данните си, за да имаме картина на заболяването. При под 300 теста на 100 000 души няма да имаме представа за развитието на коронавируса, подчерта Кантарджиев.

Колко тестове правим: Повече от някои Балкански държави и по-малко от някои развити Западноевропейски държави. "Според мене това е добре. Да се правят изчисления 30 лаборатории как направиха 11 000 теста, няма такова нещо. В Националната лаборатория най-много сме правили по 600 теста на седмица - при положение, че изследваме и други проби", обясни професорът.

"Обикновено правим 350 - 400 проби, стигали сме до 600, което е върха на капацитета. Колко време се работи - приемане, екстракция, след което PCR реакция. Работи се на цикли от по 96 проби, от по 48 проби. Така се работи. Като пчелички молекулярни биолози, хора с висше образование, спазвайки нормите за работа, го вършат това денонощно. И този труд трябва да се уважава, а не да се омаловажава. PCR тестът е приет от целия свят, че това е най-сигурната диагноза", избухна накрая проф. Кантарджиев.

В момента легитимността на тези лаборатории се атакува от бивши "чиновници" от администрацията на различни контролни органи. "Като директор на НЦЗПБ казвам 17-те Национални референтни лаборатории са акредитирани с европейски стандарт, който е най-висок - 17025. Отговаряйки на тези критерии, автоматично отговаряш на другите подстандарти. И това се прави не само за COVID-19, a и по отношение на всички други болести", категоричен беше той.

Какво ще спаси системата?

Той съобщи, че това, което ще спаси системата в момента, са бързите ангигенни тестове. Тези тестове са най-доброто за училища, за детски градини, за лични лекари, за всички приемни отделения на болниците и бърза помощ, каза още той.

Съвети на експерта

Проф. Кантарджиев бе категоричен, че в момента грип няма. Циркулацията на грип започва ноември месец. Декември има първото епидемично разпространение и пикът е януари – февруари.

Теория на конспирацията или не съвсем: Може ли да вярваме на PCR тестовете за коронавируса?

Какво имаме предвид, когато кажем, че човек има положителен PCR тест за коронавирус? Това всъщност не означава, че въпросният човек е б...

Пролетта казахме съветите за 3-те Д: дезинфекция, дистанция и дисциплина. Сега слагаме едно четвърто Д: витамин Д. Защо? При липса на слънцегреене, ползата му е доказана. Предупреждавам: Никакви свръхдози. Витамин Д се взима с прекъсване: 10 дни, 15 или 20 дни, прекъсване и пак. 4 капки е нормалната доза за възрастен, около 1 капка - в зависимост от възрастта и килограмите на детето е нормалната за деца.

COVID-19 в България: 6 области в "червената зона", само Видин в "зелено"

Каква е ситуацията с медиците в болниците: колко от тях са болни и как ще се реши проблемът с недостига на кадри в разрастващата се пандемия? Ангелов: Имаме нужда от помощ от специалистите в ДКЦ-тата

Целият брифинг на живо можете да проследите в следващото видео:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Георги Милков: Нетаняху има свои причини да нападне Иран

Тихомир Безлов: От изборите в Австрия зависи дали ще влезем изцяло в Шенген

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com