Прокуратура и съд: Няма нарушение в милионните поръчки за ремонт на язовири

1402
Прокуратура и съд: Няма нарушение в милионните поръчки за ремонт на язовири
Снимка: ДПУСЯ

Първо прокуратурата, а после съдът се е произнесъл, че няма нарушение при обществените поръчки за ремонт на язовири на стойност 600 млн. лв. Това става ясно от изявление в парламента на Богдан Богданов – министър на икономиката и индустрията. 

Припомняме, че между „Държавна консолидационна компания“ (ДКК) ЕАД и дъщерната й фирма „Монтажи“ ЕАД са подписани 267 договора за проектиране, ремонт и реконструкция на язовирни стени и съоръжения към тях, които тя превъзложи на други фирми. Още: Няма ремонт на язовири, няма ги и парите: Държавата опитва да си върне десетки раздадени милиони

Топ печелившата измежду тях е „Ковел-Про“ ЕООД на Велизар Копчев. Тя има сключени общо 134 договора с държавната „Монтажи“ ЕАД за общо 367 млн. лв. Справка в Търговския регистър сочи, че фирмата е създадена през 2010 г. Печалбата й за 2017 г. е 1,2 млн. лв., за 2018 - 106 000 лв., за 2019-та – близо 1,2 млн. лв., за 2020 г. – 8,3 млн., за 2021-ва 7,8 млн. лв., за 2022-ра – близо 12,2 млн. лв.

На второ място се реди обединението "Планекс-ГЕС", в което влизат фирмите "Планекс" (60%) и "Грийнтех инженеринг  Солюшънс" (40%). То е само с един договор за язовирен ремонт, но пък сумата по него е 228 млн. лв. с ДДС.

Оказва се, че между "Грийнтех инженеринг Солюшънс" и "Ковел-про" има свързаност. Двете фирми са акционери в "Хелиос Пауер" АД.

Третото място се държи от фирма "Абак ДС" ЕООД на Антоанета Чайкова. Тя има 41 договора с "Монтажи" за ремонт на язовири на стойност 125 млн. лв. До 2016 г. въпросното дружество е собственост на бившия шеф в АПИ Стефан Чайков.  

При нея финансовата ситуация е следната: печалбата й през 2019-та е 250 000 лв., за 2020-та – 13,2 млн. лв., за 2021-ва – 672 000, за 2022-ра – 1,3 млн. лв.

„Разбира се, тук е сезирана и прокуратурата за цялостното възлагане на тези поръчки, като прокуратурата преди около два месеца излезе с решение, че няма нарушение на Закона. Въпреки доклади от АДФИ, доклади от Сметната палата прокуратурата излезе със становище, че няма такова нарушение. Разбира се, ние се възползвахме от законодателната възможност – обжалвахме пред съда“, казва пред Народното събрание Богданов. Още: Проверяват състоянието на язовирите в страната по разпореждане на Върховната прокуратура

На 7-ми март излезе решение на съда – на първа инстанция, на Софийски градски съд, който подкрепя становището на прокуратурата, че няма констатирани нарушения.

Министърът смята да обжалва на по-висока инстанция, за което ние ще се възползваме от последната възможност, която имаме, и ще обжалваме на по-горна инстанция.

Към момента 52 от договорите са прекратени. 10 язовира са завършени и предадени, но голяма част от тях със съществени конструктивни проблеми и дефекти. С приключени ремонтно-възстановителни работи са 30 язовира. По 64 язовира ремонтите са приключили, но строителните книжа са в процес на окомплектоване. По 13 язовира в момента се работи, по 24 ремонтите са спрени от ДНСК, на 39 са одобрени техническите проекти и е в процес на съгласуването им с институции, 35 са в процес на обследване и проектиране. Още: Министърът на икономиката: Стотици милиони за ремонт на язовири са изхарчени непрозрачно

„Всичко възложено и разплатено към момента с ДДС е за общата сума от 589 млн. лв. Необходимо е да подчертая, че ако трябва да бъдат завършени язовирите, в момента ще са необходими поне още 92 млн. лв.“, уточнява Богданов.

От изявлението му става ясно, че окомплектоването на документите в различното време е ставало по различен законов ред, като предходните са отменени, а на ДКК са съставени констативни актове за незаконен строеж и не може да пристъпи към приемане на строителна документация за извършените ремонтно-възстановителни дейности.
По прекратените 52 договора „Монтажи“ е предал на ДКК доклади за обследване, технически паспорти, технически проекти за ремонт на язовирите.

Тук се появява друг проблем, че според Закона за водите общините възстановяват на дружеството „Монтажи“ разходите за ремонти и реконструкция на язовири, които са си останали общинска собственост. Дължими от тях са 4 млн. лв. и ДКК поискала да й се възстановят тези разходи, но общините отказват.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

За поредна година Кока-Кола ХБК България стартира своята лятна стажантска програма

Над 100 младежи изследват бъдещето на природата във финалния семестър на Panda Labs нa WWF и Kaufland

Светлозар Желев: Нерде Ямбол, нерде Стамбул (ВИДЕО)

Времето утре - 30 април 2024 г.

Ръководството на АПИ с ново попълнение

Ето кога трябва да е готов Терминал 3 на Летище София

Сериозен ръст на пътуванията на българите в чужбина през март

Проверяваме онлайн къде гласуваме на 9 юни

Магистрати, полицаи, адвокати: Преди 2 години ГДБОП е дала в прокуратурата имена от групата на Нотариуса

Вход свободен в Националния военноисторически музей по случай 6 май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com