Проучване: Жилищата у нас продължават да поскъпват

3108
Проучване: Жилищата у нас продължават да поскъпват
Снимка: istock

България заема 32-о място в света по ръст на цените на жилищата. Той е с 5,4% повече на годишна база през първото тримесечие, съобщава "Инвестор".

Средните цени в световен мащаб са скочили със 7,3% през 12-те месеца до март, което е най-бързият темп на покачване от четвъртото тримесечие на 2006 г. насам, сочи глобалният индекс за цените на жилищата на консултантската компания Knight Frank, в който са включени 56 страни.

Коронавирусът свали цените на наемите в София

Пандемията свали с поне 20% наемите на жилищата в столицата, сочи информация от имотните агенции. Основната причина е силно намаленото ...

Турция оглавява класацията за пето поредно тримесечие с ръст на цените от 32%, макар че ако се изключи инфлацията, реалните цени в страната се повишават с около 16% на годишна база. По-нататък в топ десет попадат предимно развити страни – Нова Зеландия е на второ място с поскъпване на жилищата от 22% на годишна основа, следвана от Люксембург - 16,6%, Словакия - 15,5%, и САЩ с 13,2 на сто, като за страната това е най-резкият ръст от декември 2005 г. насам. В десетката попадат още Швеция, Австрия, Нидерландия, Русия и Норвегия. Общо 12 страни в индекса записват двуцифрен растеж на цените.

Не всички страни в света обаче се вписват в тенденцията за силен ръст на цените. Редица големи икономики все още не успяват да запишат значителен скок, а продажбите едва сега започват да набират скорост – Италия (1,6%), Индия (-1,6%) и Испания (-1,8%). Сред причините за слабото представяне на жилищните пазари в тези страни са или строгите блокади, или притеснения за икономиката, или прекомерно предлагане, отбелязва Knight Frank.

Големите фискални и парични стимули в подкрепа на икономиките по време на здравната криза доведоха до имотен бум по света. Той също така засилва опасенията от балони и редица страни вече предприеха действия за охлаждане на пазара. Нова Зеландия отмени данъчните стимули за инвеститорите в имоти, а правителството очаква ръстът на цените на жилищата да се забави до едва 0,9% до юни догодина. Китай предприе редица стъпки за укротяване на предприемачите и на банковото кредитиране за сектора и обмисля въвеждането на имотен данък в цялата страна. Властите в Ирландия също се намесиха с редица мерки като затягане на правилата за кредитиране и по-висок гербов налог за повече от една покупка. Канада проучва възможността за въвеждане на данък върху празните жилища в цялата страна.

На фона на предприетите от правителствата действия и изтичането на фискалните мерки по-късно тази година на редица пазари купувачите вероятно няма да са така настъпателни. Появата на нови варианти на коронавируса може да подложат ръста на цените на допълнителен натиск.

Увеличено търсене на селски имоти заради Covid пандемията (ВИДЕО)

Пандемията от коронавирус и поредният локдаун доведоха до нова тенденция при недвижимото имущество – увеличено търсене на селски ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com