Проверките за некоректни намаления на цените продължават и след празниците

553
Проверките за некоректни намаления на цените продължават и след празниците
Снимка: Gettyimages

И след празниците продължаваме да проверяваме за некоректни намаления на цените в търговските обекти. Това заяви председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов.

Резултатите от проверките ни в навечерието на Коледа и на новогодишните празници показаха, че има известен спад в нелоялните практики спрямо минали периоди, продължи той. Нарушенията касаят предимно т.нар. кампании за промоции и намаления на цените на различни стоки и услуги. Има практики, които в една или друга степен „удрят по джоба” самите клиенти и затова даваме информация за основните от тях при проверките, при тези случаи, в които сме санкционирали провиненията, посочи Маргаритов.

Често срещан случай е да не се отбелязва по време на кампания старата цена, а само - новата, т.е. намалената, даде пример той. В тази ситуация потребителят не би могъл да се ориентира дали анонсираният процент намаление е реален. Ние правим проверките на базата на документи и лесно можем да засечем опита за заблуда, подчерта председателят на КЗП. Има също много случаи, при които на витрината на търговския обект се обявява много висок процент намаление, а в почти невидима част на информацията, с много дребен шрифт, се посочва, че това важи само за определен кръг стоки, които могат да бъдат по-малката част от асортимента.

Най-важно е потребителите да се отнасят към пазаруването с повишено внимание, особено при кампании, предаде БГНЕС.

В търговските обекти по-често срещаните случаи на нарушения касаят дрехите, обувките или подобен тип стоки, допълни Маргаритов. Докато в онлайн пространството, където все повече хора пазаруват, става въпрос предимно за стоки за бита и аудиовизуална техника. Там прави впечатление, че непосредствена преди самото намаление търговецът вдига рязко цената и след това я сваля с определен процент, който изобщо не е верен, посочи Маргаритов. Ще дам един пример от нашите проверки - имахме случай напоследък, при който намалената цена бе по-висока от тази, на която се е продавала стоката преди десетина дни, каза той.

При онлайн търговията съветваме потребителите да правят съпоставка на различните оферти, които се предлагат. Когато човек е пред компютъра това става твърде лесно и бързо, посъветва председателят на КЗП.

Когато открием нарушения ние санкционираме съответния търговец с влязло в сила постановление и ако питате дали глобите го плашат - преценете сами. За една нелоялна практика от типа на тези, които изброих - наказанието може да стигне до 30 000 лв. при първоначално извършено нарушение. А ако сме установили, че един и същ търговец се е изкушил да продължи с нарушенията, след като веднъж вече е бил санкциониран, санкцията може да стигне и до 50 000 лв.

Ако някой след обжалване откаже да плати, се налага принудително събиране на глобата, което се извършва от органите на НАП. Искам да кажа, че по отношение на събираемостта ние нямаме проблем, посочи Маргаритов.

В последните години Комисията за защита на потребителите е много активна при улавянето на нелоялните практики. Статистиката показва, че броят на нарушенията започва да намалява и тази тенденция е трайна през последните 12 месеца. Което означава, че освен притеснение от размера на санкциите търговците  започват да свикват с мисълта, че контролният орган следи изкъсо нещата. Заедно с това от КЗП отравяме винаги апел към търговците да бъдат коректни и лоялни не само заради глобите, но и заради доверието на клиентите им, което те не искат за загубят.

От КЗП непрекъснато присъстваме на терен, защото на година получаваме над 20 000 жалби от потребители и по всяка една от тях сме задължени да направим проверка, каза  Маргаритов. Има и сезонни намаления, различен тип кампании, които търговците анонсират и тогава ние засилваме присъствието си в търговската мрежа и интернет пространството. От края на месец ноември 2016 г. сме направили засилени проверки по време на кампанията „Черен петък” и във връзка с коледно-новогодишните празници.

Този месец продължаваме проверките със същия интензитет, тъй като у нас традиционно след Нова година има поредица от намаления на стоки. Знаете, че покупателната способност на хората след тези празници не е особено висока и така търговците търсят начини да стимулират търсенето.

Радостното е, че потребителите стават все по-осведомени за своите права и по-информирани. Ако става дума за стоки с неустановен произход или с търговски марки, с които се прави опит да се измамят клиентите, КЗП работи съвместно с колегите от патентното ведомство. Разбира се, утопия е да се очаква, че пазарът ще бъде напълно изчистен от всякакви нарушения, но е реалистично да се постигне разумен процент нелоялни практики. Целта е да се спират навреме и все по-малко потребители да страдат от тях, заключи председателят на Комисията за защита на потребителите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Обвинените за контрабанда Димитрови са имали влияние на високо ниво в държавата, твърди ДАНС

Времето утре - 17 април 2024 г.

Четвърти в НАТО сме по дами в армията

"Да, България" избира между девет имена кандидатите си за Европейския парламент

239 тона въглеродни емисии е спестила Kaufland България през 2023 г. от използването на палети за многократна употреба

"Правосъдие за всеки" организира протест срещу спряната съдебна реформа

Център за интеграция на ромите организира конкурс по проект финансиран от ЕС

Въпрос за 11 млн. долара: Държавата не знае чия е суперскъпата яхта с български флаг в Дубай (ВИДЕО)

"Засяга се правната сигурност": Прокуратурата с позиция срещу промените в Конституцията

Прокуратурата е поставена под пълен контрол: Магистрати недоволни от реформите в Конституцията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com