Психолог: Напълно очаквано е сега да бъдем в по-тежко психическо състояние

4359
Психолог: Напълно очаквано е сега да бъдем в по-тежко психическо състояние
Снимка: iStock/Guliver

"Напълно очаквано е сега да бъдем в по-тежко психическо състояние, отколкото през предишните години. Конкретно и обстановката в страната също допълнително допринася." Това заяви психологът Маргарита Бакрачева за агенция "Фокус".

По думите й от началото на извънредното положение хората са преминали през "етапа на гнева, етапът на съмнението, етапът на нееднозначните неща, когато има ограничение, но зад тези ограничения стои въпросът „ще се върне ли старото нормално или това ще е новото нормално“. Тоест същата ситуация на несигурност и ограниченост от една страна, от друга страна за невъзможност за планиране на личния живот. Невъзможност да планираш, тъй като виждаш че светът може да бъде спрян и затворен за един ден. Това накърнява двете ни базови потребности от сигурност и от автономност, така че не е за учудване, напълно логично е по принцип повишаването през тези месеци на случаите и на депресия, и на тревожност."

Коронавиртуозно

Вие вярвате ли на всекидневна статистика, чиито бройки от неделя се отчитат във вторник? Както стана в началото на тази седмица с отбел...

На въпрос как можем да повдигнем психологическия си тонус през зимните месеци на годината доц. д-р Бакрачева отговори:

"С риск да прозвучи като връщане към нещо доста неприятно, което преживяхме, през месец март, когато бяха най-строгите мерки, се наблюдаваше най-позитивната картина в периода на коронавируса, защото това беше периодът, в който за кратко време всеки намери някакъв индивидуален начин за справяне. Не бяха толкова изморени и изтощени хората, колкото са в момента. Голяма част от ежедневието беше една нова ситуация, която породи различни идеи за хобита, начини на разтоварване. Ако можем да се върнем към тези неща като по-пресен спомен какво ни е помогнало да се справим със стреса, може да им обърнем внимание. Те са от нашия личен арсенал с оръжия. Сега е много различно – оценката, реакциите, поляризирането на мненията. Всеки е намерил някакъв установен режим за себе си. Но въпреки това позитивът, който в личен план всеки е изградил за себе си, може да бъде много полезен."

"Ние сме едно неделимо цяло на мисли, чувства и действия, така че всяка промяна във външната среда води до стратегиите, които познаваме за справяне със стреса, чиято основна функция е себерегулация. В единия случай се адаптираме към средата, в другия – се опитваме да променим средата. Във всички случаи има нещо, което провокира и предизвиква позната реакция „бий се или бягай“. Когато става въпрос за такива съвсем независещи от нас фактори, каквато е смяната на времето, това в още по-силна степен ни влияе и всеки знае от личен опит, понякога в по-продължителен, понякога по-кратък период, но винаги има период на адаптация през есента, който е с малко по-минорен тон. Това, което наблюдаваме есенно време, е спад на тонуса и по-малко позитивни емоции. Те са свързани със скъсяването на деня, тъй като слънцето е безплатен антидепресант. Наличието на повече слънчеви дни е фактор, който води до по-доброто ни настроение. Когато имаме такива общи рамки, в известна степен, те не работят самостоятелно ако в момента човек е под влиянието на други допълнителни фактори. Това може да ускори например, ако има някакви проблеми на работното място, в личните отношения, проблеми с мотивацията или това, че нещата не се случват в желаната посока. Този стандартен фактор, свързан с промяната на времето, може да се отрази по-негативно, отколкото традиционно. Важно е, че всеки от нас знае горе-долу каква е продължителността на адаптацията и кои са нещата, които до голяма степен са индивидуални, които ни помагат по-бързо да се справим.", обясни още психологът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com