Пътните строители се разбраха с МРРБ: Ще получат 200 млн. лв.

3974
Пътните строители се разбраха с МРРБ: Ще получат 200 млн. лв.
Снимка: ПЦ на МРРБ

Пътните строители са се договорили с новия служебен министър на регионалното развитие Иван Шишков да бъдат изплатени възможно най-бързо средства на работещите по големите инфраструктурни обекти. Става въпрос за "Хемус" 1, 2 и 3, както и за пътя Ботевград - Видин, стана ясно от изявления след срещата на министъра с Браншова камара "Пътища".

Шишков разделя работата по гръцката газова връзка на 2 етапа, не дава краен срок

След среща с инвеститорите на газовата връзка България - Гърция министърът на регионалното развитие Иван Шишков се е разбрал обектът да...

Председателят на камарата Стефан Чайков поясни, че от дължимите 720 милиона лева за извършени дейности, за които от бранша настояват, 520 млн. "безспорно не могат да бъдат платени". "200 милиона могат да се разплатят чрез преструктуриране на текущия бюджет на АПИ. Те могат да бъдат дори и повече", каза той.

"Голяма част от средствата не могат да бъдат платени, защото са блокирани с решение на Народното събрание от 20 април. Но има възможност съвместно с АПИ и Браншова камара „Пътища“ да установим дейности и разплащания, които могат да се извършат от текущия бюджет. Министерството предприе стъпки за преструктуриране на тещущия бюджет на АПИ, така че тези плащания наистина да се извършат. За съжаление, и в първоначалния бюджет за 2022, и в актуализацията такива средства не бяха предвидени", заяви Чайков след разговора с Шишков.

"Договорихме се с министър Шишков, че от камара „Пътища“ ще представим становище до четвъртък какви средства да се платят по отделните програми на АПИ, а министерството да търси ресурс", добави той.

Шишков каза, че плащанията ще се извършат след проверка. Той заяви, че с браншовите организации са се разбрали за това, че има изготвена стратегия за индексация на цените, което означава, че в рамките на 10-ина дни, съвместно с финансовото министерство, трябва да финализират тази индексация. Това касае строителния бранш и общините.

Припомняме, че в края на юли Народното събрание прие окончателно промени в ЗОП, с които се разрешава индексация на средствата за пътностроителните фирми. Това се случи на фона на протести на бранша в цялата страна. Проектът на ПП беше същият като онзи, внесен през май, с основна разлика, че методиката за индексация няма да се определя с правилника за прилагане на ЗОП, както беше предвидено в първия законопроект, а ще се одобрява от Министерския съвет. Със законопроекта се създава още правен механизъм, който да даде възможност да бъдат изплатени вече сключени договори за възлагане на дейности с предмет на строителство, ремонт, реконструкция и модернизация, доставки и услуги, при така създалата се ситуация, и да бъдат преодолени последиците от прогресивната инфлация в цените на строителната продукция.
Прочетете целия материал на следния линк: https://www.actualno.com/society/kamara-pytishta-zove-novija-ministyr-da-vnese-v-ms-indeksacijata-na-dogovorite-v-stroitelstvoto-news_1794355.html © Actualno.com

Камара "Пътища" зове новия министър да внесе в МС индексацията на договорите в строителството

Представителите на пътните строители ще настояват спешно да се приеме методиката за индексация на цените на строителните дейности. Това...

Припомняме, че в края на юли Народното събрание прие окончателно промени в ЗОП, с които се разрешава индексация на средствата за пътностроителните фирми. Това се случи на фона на протести на бранша в цялата страна. Проектът на ПП беше същият като онзи, внесен през май, с основна разлика, че методиката за индексация няма да се определя с правилника за прилагане на ЗОП, както беше предвидено в първия законопроект, а ще се одобрява от Министерския съвет. Със законопроекта се създава още правен механизъм, който да даде възможност да бъдат изплатени вече сключени договори за възлагане на дейности с предмет на строителство, ремонт, реконструкция и модернизация, доставки и услуги и да бъдат преодолени последиците от прогресивната инфлация в цените на строителната продукция.

"Разбрахме се, че за по-големите обекти, по които се строи и не е плащано в последните 7 месеца, ще направим всичко възможно - в рамките на нормалното и там, където има необходимост - да се плати всичко", потвърди Шишков и даде пример с "Хемус" 1, 2 и 3, както и пътя Ботевград-Видин.

"Ще потърсим промяна в законодателството, така че този спор, в който фирмите влязоха – за текущия и основен ремонт, да бъде така регламентиран, че да няма вече подобен спор", добави той. За какво става въпрос - припомнете си тук.

Шишков е възложил в рамките на 10 дни да има тръжна документация за обявяване на търгове за зимно почистване. "Защото става въпрос за национална сигурност, национално и отговорно поведение", каза министърът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com