Работодателите да пазят трудови книжки 50 години предлага НОИ

5677
Работодателите да пазят трудови книжки 50 години предлага НОИ
Снимка: МТСП

Националният осигурителен институт(НОИ) предлага промени в Кодекса за социално осигуряване, според които документите за трудови договори, заплати и отпуски трябва да бъдат съхранявани от работодателя за срок от 50 години. Планира се тези промени в Кодекса да влязат в сила от следващата година, предава БНР.

Със специална разпоредба се предлага ако осигурител прекрати дейността си и няма първоприемник, задължително да предава ведомостите за заплати, непотърсени трудови книжки и документи от досиетата на работниците за съхранение в НОИ.

НОИ утвърди проектозакона за бюджета на ДОО за 2020 г.

На свое заседание днес Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) утвърди проекта на Закон за бюджета на държавното об...

Това ще улесни както изчисляването на пенсии, така и отпускането на обезщетения, се мотивират вносителите.

Според друга промяна, в рамките на един месец след прекратяване на трудов договор работодателят ще трябва да предоставя в НОИ документ, който да удостоверява продължителността на осигурителния стаж, придобит при него от лицето, като се уточнява за каква категория труд са внасяни осигуровките.

Ще има възможност да се иска и преизчисляване на пенсии за инвалидност поради общо заболяване и на пенсии за инвалидност поради трудова злополука или професионална болест. До момента такава възможност законодателството предоставя само за останалите пенсии за трудова дейност.

Припомняме, че от догодина всички трудови книжки трябва да бъдат сменени с нови поетапно, до 1 юни 2025-а. Това предвижда нова наредба, която министерството на труда публикува за обществено обсъждане. Новите трябва да започнат да се издават от 1 юни догодина, е записано в проектонаредбата за трудовите книжки и трудовия стаж. Те ще бъдат не сини, а в цвят бордо и в тях се въвеждат нови полета и реквизити. От юни догодина ще ги получат първо хората, които за първи път започват работа и тези, които са загубили старата си книжка. Следващите, които ще сменят документа, ще са тези, които изчерпят страниците на старата си книжка. За всички останали новата наредба предвижда, че след изтичане на 5 години от влизането ѝ в сила – т.е. до 1 юни 2025 г., се прекратява вписването на данни в старите книжки, те се приключват и се издават нови като продължение.

НОИ е изплатил над 195 млн. лв. повече за болнични

Разходите за обезщетение за временна нетрудоспособност поради общо заболяване през 2018 г. са 557 млн. лв. или със 195 млн. лв. повече ...

В новите трудови документи се въвежда вписване на код по националния класификатор на професиите и на категорията труд. Ново е и изискването са се поставя щемпел в трудовата книжка при прекратяване на трудовото правоотношение, като в него ще има данни за датата на постъпване на работа, на напускане, основанието за прекратяване на трудовото правоотношение и продължителността на стажа. Това по принцип не е нова практика, но не се прилага навсякъде, обясняват от министерството. Замисълът е да има намаляване на административната тежест за работодателите, които в редица случаи следва освен извършването на записи в трудовата книжка да издават и съхраняват за дълъг период образци на документи, доказващи натрупания стаж.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Съдът отрече съдийка от кръга на Нотариуса да е решила дело на жена му

Времето утре - 30 март 2024 г.

Признание от СЕМ: Не можем да контролираме рекламата на хазарт ефективно

Стоп на войната по пътищата: ЕС казва как може да се случи

Събарят незаконните сгради на Гайтански край яз. "Искър"

ЕРМ Запад обезопаси 508 електрически стълба и монтира 103 платформи за щъркели на територията на област Кюстендил

След случая "Върбакова": Какво можете да направите, за да се предпазите от кражба на имот?

АКФ: Съдия от кръга на Нотариуса е гледала дело на съпругата му (СНИМКИ)

Земетресение в Девин

Връщат светофарите с таймер

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com