Разкриха нелегален канал за трафик на антики

2165
Разкриха нелегален канал за трафик на антики
Снимка: БГНЕС

Българските органи на реда разкриха нелегален канал за трафик на културно-исторически ценности.

Подробности около проведеното мащабно разследване оповестиха заместник-директорът на ГДБОП старши комисар Стоян Темелакиев, говорителят на Специализираната прокуратура Наделина Йотова, началникът на отдел „Трансгранична организирана престъпност“ комисар Явор Колев, френският офицер за връзка за България Ерик Делвил, българският и турският офицери за връзка към SELEC, съобщиха от пресцентъра на МВР. Те изразиха общото мнение, че успешната реализация е поредно доказателство за постигнатото високо ниво на оперативно сътрудничество между полицейските служби. Благодарение на това, разследването, което започва преди година и половина от служители на ГДБОП, разширява действията на територията на Турция и Франция. Те се провеждат в рамките на образувани досъдебни производства, за документиране и пресичане престъпната дейност на организирани престъпни групи, поддържащи международни „канали“ за незаконен трафик и последваща търговия с артефакти, придобивани основно чрез незаконно търсене и изкопни дейности на територията на археологически обекти и резервати, предимно в България и Турция.

Специализираните операции са проведени на три етапа. Две от тях са част от по-голяма международна операция по линия на престъпления срещу културното наследство между България, Франция и Турция и със съдействието на Сърбия. Цялостната координацията между България и Турция в подготвителния етап и по време на провеждане на действията по разследване е осъществена чрез съдействието на Центъра за правоприлагане в Югоизточна Европа, от където са осигурени и допълнителни средства, необходими за провеждане на операцията.

Германия, Франция и Италия искат действия срещу търговията с антики на ИД

Германия, Италия и Франция призовават ЕС ​​да предприеме действия срещу търговията с антики, използвани за финансиране на джихадистката...

В периода 4-12 май, от служители на ГДБОП и под ръководството на Специализираната прокуратура, на територията на страната са проведени три специализирани полицейски операции. Общо на територията на България, Франция и Турция са извършени действия по разследването, претърсване и изземване, спрямо 40 души /22-ма са задържани, някои от тях с постоянни мерки/, претърсени са 40 адреса, иззети са над 5600 движими културни ценности, представляващи движими археологически обекти /монети и предмети от епохата на античността и средновековието, като сред предметите присъстват керамични и метални съдове, различни по вид апликации, пръстени, обици, фигури от камък и метал и други/. Някои от предметите и монетите са от злато и сребро. Сред иззетите културни ценности има такива с много висока културно-историческа стойност. Иззети са също около 20 металдетектора, включително и една специфична техника за проучване на земните пластове – георадар/скенер, над 40 компютърни конфигурации и други дигитални устройства. Действията са проведени общо в 11 града на територията на страната и 4 града в чужбина.

По думите на експертите, действията засягат две международни организирани престъпни групи, чиито членове са граждани на различни държави, а основната им дейност е търсенето, събирането, трафикирането и продажбата на незаконно придобити движими културни ценности. Това е една от най-мащабните операции провеждани по линията, като дори и към момента у нас протича допълнителен етап от тази операция, провеждана от служители на ГДБОП на територията на 8 града, спрямо 29 души и ползваните от тях 30 адреса.

В посочения период, със съдействие на чуждестранни партньорски служби, задгранични представители на МВР и служители на ГДБОП в страната са върнати и 1000 движими археологически обекта, задържани в чужбина при предишни операции, които предстои да бъдат предадени за съхранение в български музеи.

Действията по разследването продължават.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com