X
 
 

"Репортери без граници" поискаха българските държавници да спрат да тормозят журналисти

937 0
"Репортери без граници" поискаха българските държавници да спрат да тормозят журналисти
Снимка: колаж на Actualno.com
Българските власти да спрат да тормозят български журналисти вербално - "персонално и агресивно". Това се казва в позиция на "Репортери без граници".

В позицията са изброени няколко скорошни знакови случая на недопустимо поведение от страна на висши държавни лица.

Медийната ни свобода не помръдва - все така сме на 111 място

България запазва 111-ото място в света в годишния индекс за свободата на медиите, публикуван от "Репортери без граници". Мястото на стр...

На първо място е посочен случаят с Бойко Борисов и обръщението „мисирки“ към журналисти. Той го използва заради опитите да бъде питан относно поредния скандал с президента Румен Радев, който обяви, че оттегля доверието си в правителството.

На челно място е посочен и челният сблъсък на главния прокурор Иван Гешев с Атанас Чобанов – едно от лицата на сайта за разследваща журналистика „Биволъ“. В Брюксел, Чобанов опита да зададе въпроси на Гешев – като например дали ще разследва Делян Пеевски (бел. ред. - като наблюдаващ прокурор по делото "КТБ" сегашният главен прокурор не намери връзка на депутата от ДПС с краха на банката), но обвинител номер едно отвърна с контравъпроси – как било времето в Москва и къде живее Чобанов. Според "Репортери без граници" това е знак, че главният прокурор има информация за личния живот на Чобанов. Отделно, евродепутатът Александър Йорданов, който влезе в ЕП благодарение на общата листа с ГЕРБ, също атакува вербално Чобанов, оприличавайки го на провокатор.

Емблематичен е и случаят с Валери Симеонов, зам.-председател на парламента, и обвиненията му по адрес на лицата на bTV Антон Хекимян и Венелин Петков – че са корумпирани, заради начина, по който са отразили скандала между Васил Божков и един от собствениците на Efbet Цветомир Найденов. Според "Репортери без граници", такива проява са обезпокоителни. "ЕС не може да позволи журналисти да бъдат заплашвани по такъв институционален и систематичен начин в страна-членка на Съюза", казват от организацията. И напомнят, че българската медийна среда е отдавна влошена, контролирана от няколко "олигарси", а журналистите постоянно са обект на тормоз.

Actualno.com

Етикети:

ЕП счита бюджета на Общността за неприемлив
ЕП счита бюджета на Общността за неприемлив

Проетобюджетът на Европейския съюз за 2021-2027 г., който се обсъжда днес на извънредна среща на върха на ЕС в Брюксел, е неприемлив за Европейския...