"Репортери без граници" ще изготвят препоръки за законови промени

1541
"Репортери без граници" ще изготвят препоръки за законови промени
Снимка: МС

Нужни са ясна пътна карта и промени в законодателството, ако България иска да се бори за истинска свобода на медиите. Това каза пред журналисти генералният секретар на "Репортери без граници" Кристоф Делоар след продължилата 2 часа среща с премиера Бойко Борисов в Министерския съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Не сме съгласни с думите на премиера, че независимостта на обществените медии в България е на добро ниво“, каза ръководителят на делегацията на „Репортери без граници“.

Борисов с лаф към Нинова за дамската гледна точка и с "долни, мръсни лъжци" за медиите

"Аз съм кавалер. Нека оставим дамите да разкажат ситуацията от тяхна гледна точка, аз ще я приемам, защото тя винаги е по-различна от м...

Делоар посочи, че трябва да има промени в законодателството, които да позволят да се създаде по-добра среда за свобода, независимост и плурализъм на българските медии.

„Имаме нужда от структурни промени, а не само от обещания и поемане на ангажименти. Трябва да има пътна карта, която да работи за подобряване на ситуацията. Тя трябва да бъде много по-амбициозна, ако България иска да подобри индекса си на свободата на медиите в различните държави, според който страната ви в момента е поставена на 111-то място в света. Много сме ясни в оценките си и сме конструктивни. Ще отправим препоръки за структурни реформи“, добави той.

Делоар допълни, че „премиерът Бойко Борисов трябва да покаже истинска готовност за подобряване на свободата на медиите, той трябва да изиграе тази историческа роля, трябва да създаде по-добра среда за журналистиката“.

В страницата си във Facebook Бойко Борисов пък написа:"Високо ценя диалога с неправителствения сектор по една безспорно значима тема за всяко демократично общество, каквато е свободата на словото. Това заявих по време на срещата ми с генералния секретар на Reporters sans frontières / Reporters Without Borders / RSF Кристоф Делоар. Обсъдихме възможностите страната ни да подобри позицията си съобразно индекса за свободата на пресата, съставян от Репортери без граници. Поканих техни представителите да участват с предложения за законодателни промени, които да гарантират на медиите независимост, а на обществото правото на вярна и точна информираност."

Медиите в България - много ограничения и ниски заплати

България е на 111 място в света по свобода на словото, според последната класация на "Репортери без граници". По този показател Българи...

Премиерът Бойко Борисов приветства желанието на генералния секретар Кристоф Делоар за конструктивна съвместна работа в интерес на създаването на по-добра атмосфера за медиите. Министър-председателят покани представителите на „Репортери без граници“ да участват с предложения за законодателни промени, които да гарантират на медиите независимост, а на обществото правото на вярна и точна информираност, съобщава правителствената пресслужба.

В рамките на разговора в Министерския съвет премиерът Борисов е запознал Кристоф Делоар с едно от последните решения на кабинета по потношение на печатните издания, а именно държавното дружество „Български пощи” ЕАД едниствено да може да разпространява и продава печатни издания на територията на страната. С този акт на Министерския съвет ще се подобри съществуващата към момента конкуренция на пазара и издателите на печатни произведения ще имат достъп до крайния потребител при предварително оповестени ясни параметри.

Министър-председателят Борисов е акцентирал и върху значимата роля на медиите в съвременното общество като коректив на управлението. Премиерът отбеляза стремежа на кабинета да реагира своевременно, когато до него достигне сигнал от полето на действие на правителството. Борисов добави също, че негово разбиране е, че свободата на словото трябва да се отстоява като фундаментално конституционно право, включително чрез уважение към журналистическата професия и ненамеса в работата на медиите.

Борисов: Само "Български пощи" ще разпространяват печатни издания в страната (ВИДЕО)

Премиерът Бойко Борисов предложи на кабинета да забрани на частни фирми да се занимават с разпространението на печата на територията в ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Какви са щетите от градушката в Садово и Първомай

Българчетата първи в Европа по пушене и пиене, е-цигарите са все по-популярни

BILLA и децата на България: Много истории, едно списание

Служители на BILLA събраха над 4000 лв. в благотворителен великденски базар

От днес започва изплащането на великденските добавки

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com