Родителски организации с отворено писмо в подкрепа на присъственото обучение в училищата

6020
Родителски организации с отворено писмо в подкрепа на присъственото обучение в училищата
Снимка: БГНЕС

Редица родителски организации изпратиха отворено писмо до премиера Бойко Борисов, министъра на образованието Красимир Вълчев и здравния министър Костадин Ангелов с призив за присъствено обучение на учениците.

Ето и теста на писмото:

Изразяваме категоричното си несъгласие и се противопоставяме на новите противоепидемични мерки, които въвежда Министерството на здравеопазването със Заповед № РД-01-06-626/27.10.2020г. и които касаят присъствената форма на обучение учениците от гимназиален етап на образование, висшите учебни заведения и други учебни центрове.

Предвид факта, че вече имахме горчив опит от него, бихме искали да се спрем на няколко факта.

1. В начален курс децата имат нужда от изграждане на определени социални навици, за които е необходим възможно най-детайлен поглед. Голяма част от родителите не са педагози и в домашна среда трудностите в образованието за тези деца е сведено до невъзможност в определени моменти.

2. В прогимназиален курс децата имат нужда от специфично внимание, предвид тяхната възраст и промяна в поведението. В тази възраст вече се среща бунтът против следването на каквито и да било правила.

3. В гимназиален курс положението вече е трудно, до невъзможно, контролируемо в училище, а какво да говорим в домашна среда, при работещи родители. А какво се случва със стажовите програми?!

4. Децата със СОП не са по-малко засегнати. Напротив! След толкова години на усилия, започнахме да приобщаваме децата с увреждания и да се търси начин за намаляване на конфликтите в училищна среда и в един "прекрасен" момент на ДИСТАНЦИЯ, тази дистанция се превръща в прекъсване на процеса на социализация и поемане в обратна посока до първоначално ниво на започване на работа с въпросната социална група деца!

4.а) Едно дете с увреждане има нужда специфичен подход, внимание и ангажираност за включването му, както в образователен аспект, така и в посока социализация! Нали идеята беше тези деца да бъдат включени в обществото?! С ДО това е невъзможно, поради ред причини! С ДО резултатът, който ще бъде постигнат ще бъде тотална изолация на тези деца от обществото и връщането им в положение "несъществуващи"! Контактът пред компютър за тези деца НЕ МОЖЕ да замени ЖИВИЯ контакт! Децата с увреждания имат нуждата да усетят физически учителя/специалистът, който работи с тях! С ДО това е невъзможно!

4.б) Децата с поведенчески проблеми (конфликтни деца) е невъзможно да бъдат включени в психологическата част през ДО! С тези деца е трудно да се работи "на живо", а какво да говорим в среда на ДО?! За тези деца е най-лесно да се включи компютъра и да излязат от стаята. Реално детето е отговорило на обаждането, но тъй като специалистът не е във физически контакт с него, не може да "прикове" вниманието им!

5. Рискът от отпадане от образователната система е увеличен в пъти, поради различни причини, които са Ви добре известни! Особено в малцинствените груби, контролът на образователния процес е сведен до почти никакъв! С ДО случаите на злоупотреби и нереални резултати са увеличени до максимум! От миналогодишния ни опит се видя какво се случва:

Новите мерки срещу коронавируса - онлайн обучение, без планови операции, но зависи

Със заповед от 27 октомври на здравния министър проф. Костадин Ангелов се затягат противоепидемичните мерки на национално ниво от днес,...

- часовете минават в коментари на връзката, взаимно изключване на микрофони;

- написани от родители домашни, както и решени от родители задачи, които детето не е усвоило като знания;

- невъзможност за качествено изпитване

- ограничено време на преподавателите да си предадат учебния материал, а какво да говорим за изпитване ;

- ограничен поглед на учителя върху цялостната картина на учебния процес

В пандемията забравихме за децата

Коронавирусът промени живота ни така както никой не можеше да си представи. Сега никой не говори за друго и се предприемат мерки, насо...

- във физическото реално присъствие учителят може да долови най-малките детайли за качеството на разбиране и усвояване на учебния материал и да прецени как да продължи.

Във виртуална среда учителите са заринати с постоянни административни дейности, което е лудост за всеки човек!

Кои са учителите, които искат ДО?! Някоя определена извадка! Да си учител, г-н министър, не е ПРОФЕСИЯ, а ПРИЗВАНИЕ!

За ДО лобират учителите по професия!

Защо не попитате онази част от учителите, тези по призвание, дали наистина искат ДО? Тази част от учителското съсловие обичат професията си и наистина ги е грижа за образованието на българските деца!!!

Кунчев: И най-малките ученици може да преминат онлайн

„Много е вероятно“ и най-малките ученици да учат дистанционно – въпреки позицията на МОН, че при тях ефективността на...

Качеството на работния процес в електронна среда е нищожно!

Във виртуалната среда се получава едно изкуствено наслагване на стрес и напрежение, породено от електромагнитните полета, които предизвикват технологиите, което във своята цялост е предпоставка за редица заболявания - както физически, така и психически; както емоционални, така и психологически!

Това ли искаме за нашите деца?! Да изградим психически, психологически и емоционално обременено общество и физически болни до нетрудоспособност хора?!

Силно вярваме, че разума ще надделее над натиска от една малцинствена група хора, които се идентифицират с две идентични имена на ФБ групи с незавиден брой последователи, които са привърженици на ДО и не могат да бъдат представителна извадка на обществото.

Писмото е подписано  по инициатива на "Обединени родители", което включва „Българския род обединен за децата“, Група-инициатива „Граждани срещу антисемейните промени в законодателството", НГИ „Граждани в защита на семейството и децата" , „Да запазим българското семейство”, „Национална група за децата и семействата на България", "Семействата на България", „Разград е против вмешателството в семейството“, „Информирани родители“, „Национално сдружение за закрила на българските деца и семейства“, „За националното достойнство", „Българският род обединен за децата-Смолян“, „Българският род обединен за децата – Благоевград“, „Обществен съвет Благоевград", „Протести Благоевград“, „Шумен-в името на нашите деца“, „Сливен - да запазим българското семейство!“, "Българският род обединен за децата" - Кюстендил, "Национално сдружение за децата и семействата".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Какви са щетите от градушката в Садово и Първомай

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com