СДВР показа велосипедисти в опасни ситуации на пътя (ВИДЕО)

6436
СДВР показа велосипедисти в опасни ситуации на пътя (ВИДЕО)
Снимка: Thinkstock

СДВР разпространи клип с велосипедисти, които създават изключително рискови ситуации на пътя. Безотговорните хора карат колелетата си на непозволени места, пресичат пътното платно в разрез с всички правила, с което създават опасност не само за собственото си здраве, но и това на останалите участници в движението. Клипът показва и добри примери.

Целта на кадрите е да се припомнят основните правила за безопасно движение с велосипед. От полицията отчитат, че все повече хора избират да се придвижват в столицата с колелета. „Тази положителна тенденция налага отговорно отношение към правилата за безопасно каране на велосипед в градски условия. Със законовите разпоредби е задължително да се съобразяват всички участници в пътното движение”, припомнят от СДВР.

"Велосипедистът е водач на пътно превозно средство. Използвайте изградените велосипедни алеи! Тротоарите и пешеходните пътеки не са такива. Движете се възможно най-близо до дясната граница на платното за движение. Деца до 12 години могат да карат колелото си по тротоара, а на пътното платно да се движат само с придружител, навършил 16 години”, посочват от полицията.

Органите на реда призовават водачите да не правят компромиси с техническата неизправност на велосипедите си, тъй като това би могло да бъде опасно за всички участници в движението. „Всеки велосипед трябва да има изправни спирачки, звънец, устройство за излъчване на бяла или жълта добре различима светлина отпред и червен светлоотразител отзад, бели или жълти светлоотразители или светлоотразяващи елементи отстрани на колелата. Помнете, че ако бутате велосипеда, сте пешеходец”, припомня СДВР, предаде Дарик.

Белгийски министър откри велоалея, откраднаха му колелото

Белгийският град Хале вече може да се похвали с още по-модернизирани и ефективни велоалеи. Лично министърът на транспорта на страната Б...

„Когато няма специално предназначена пътна лента или алея, водачите на мотопеди, велосипеди и други немоторни превозни средства може да използват за движение разположения отдясно по посоката на движението им пътен банкет, ако той е годен за това и ако това не пречи на другите участници в движението”, гласят още правилата.

На велосипедистите е забранено да се движат успоредно до друго двуколесно пътно превозно средство, да управляват превозното средство, без да държат кормилото с ръка, да се движат в непосредствена близост до друго пътно превозно средство или да се държат за него, да превозва, тегли или тласка предмети, които пречат на управлението, да управляват велосипеда по площите, предназначени само за пешеходци.

При неспазване на правилата, пътните полицаи налагат административни мерки спрямо некоректните участници в движението. Глоба от 20 до 150 лв застрашава водачите, които не спазват пътните знаци и маркировка, нарушат правилата за използване на светлините на пътното платно или управляват технически неизправно превозно средство, нарушават правилата за разположение върху платното за движение, не се съобразяват със сигналите на светофара.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Георги Милков: Нетаняху има свои причини да нападне Иран

Тихомир Безлов: От изборите в Австрия зависи дали ще влезем изцяло в Шенген

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com