Седми случай на коронавирус в България

10227
Седми случай на коронавирус в България
Снимка: iStock

Седми случай на коронавирус у нас. Това потвърди началникът на кризисния щаб генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски по време на редовния вечерен брифинг.

Става дума за 62-годишна жена. Тя се е завърнала преди няколко дни в България, но не е в тежко състояние и е постъпила в инфекциозната клиника на ВМА, като нейната проба за коронавирус е положителна, поясни още ген. Мутафчийски.

По думите на шефа на ВМА, починалата по-рано жена в "Пирогов" е приета в много тежко състояние и още в първите минути е била интубирана. Състоянието на нейния съпруг е влошаващо се, но той все още е на масково подаване на кислород.

Ген. Мутафчийски изказа и съболезнования на близките на починалата пациентка, като поясни, че е изследван и синът на жената, който е отрицателен по отношение на COVID-19.

За пациентите, които са настанени в отделенията под карантина, продължават да се спазват най-строги мерки.

Началникът на кризисния щаб коментира, че лекар от Варна казал, че видял при белодробен скенер коронавирус – пак допринесохме за медицината, иронизира Мутафчийски.

Той допълни съвсем сериозно, че в България се реплицират мерките, които се прилагат навсякъде по света, за да се ограничи разпространението на вируса.

Ген. Мутафчийски разкри, че днес се е появил дарител, който е поискал да закупи специализирани апарати за кислородно обдишване - "от 150 броя нагоре, а аз му пожелах искрено да ги намери", каза още началникът на щаба.

Мерките срещу заразата

По-рано стана ясно, до 250 души се ограничава присъствието по време на културни масови прояви на закрито, като трябва да се осигури минимално разстояние от 1 метър между хората.

Италия отпуска 25 млрд. евро за борба с коронавируса

Италианското правителство отпуска 25 милиарда евро като част от икономическите мерки за борба с избухналата епидемия от коронавирус. То...

В кината и театрите присъстващите да бъдат поставени през едно свободно място и след всяка прожекция или постановка да се определи време за дезинфекция.

Влизат в сила две категории мерки, които ще важат за областите с потвърдени случаи на коронавируса и за тези без регистрирани случаи. Болничните заведения в страната няма да преустановяват дейността си.

За областите с потвърдени случаи не се отменят учебните занимания. При констатиране на потвърдени случаи в детско заведение, ще се преустановят занятията за 14-дневен срок. При установени случаи на ученик, преподавател или персонал –съответният човек не може да посещава учебното заведение.

Трябва особено внимание да се обръща на грижата за по-възрастните хора, тези с хронични заболявания и нисък имунитет.

Забранява се и провеждането на масови мероприятия, зелени училища и екскурзии за учениците.

Д-р Ангел Кунчев: Свикнете да живеете с този коронавирус, трябва да пазим първо възрастните

"Свикнете да живеете с този коронавирус. Един-два месеца той ще е навсякъде около нас." Това призова днес, 11 март, в Плевен главният д...

По отношение на научните прояви – да се отменят конгреси и конференции. Областните управи също имат правото, в зависимост от интензитета на огнищата, да наложат мерки. 

Освен това се преустановява и провеждането на спортните мероприятия. При невъзможност за отмяна и препланиране, те се провеждат без публика и това важи за квалификации и международни срещи.

В областите без потвърдени случаи учебните занятия се провеждат при засилени хигиенни мерки - дезинфекция, проветряване, спазване на лична хигиена.

Освен това в началото на всеки първи учебен час да се провежда 5-минутен инструктаж за спазване на хигиена съобразно препоръките на Здравното министерство и Световната здравна организация.

Но отношение на културни масови прояви на закрито важат същите мерки като в областите с потвърдени случаи, отбелязва още bTV.

Първи смъртен случай от коронавирус у нас

Първи смъртен случай от коронавирус в България. 66-годишната жена, която вчера беше хоспитализирана в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов&ldqu...

На други публични места на закрито да се осъществява проветряване и минимум 15-минутна дезинфекция три пъти на ден.

И още мерки по границите

В Главна дирекция „Гранична полиция“ е получена информация от граничните власти на Република Северна Македония, че с цел ограничаване на разпространението на коронавируса, лица, които пристигат от Италия, Китай, Южна Корея, Иран, Франция и Германия, ще бъдат пренасочвани за преминаване на българо-северномакедонската граница единствено през ГКПП Гюешево - ГКПП Деве Баир, където могат да бъдат извършвани допълнителни прегледи от медицински специалисти. Въпросната мярка засяга всички пътници, независимо от гражданството им.

На организирани туристи, пътуващи с автобуси или микробуси, които са пребивавали в горепосочените държави, ще бъде отказвано влизане в Република Северна Македония. Ако сред тях има граждани на РС Македония, те ще могат да се приберат в страната си през ГКПП Гюешево – ГКПП Деве баир.

Всичко за коронавируса четете в нашия Live блог.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прокуратурата е поставена под пълен контрол: Магистрати недоволни от реформите в Конституцията

Намаляват скоростта на магистралите у нас

Отбелязваме 145 г. от приемането на първата българска Конституция

„Написах ти писмо": МВР започва национална кампания за пътна безопасност

Прогноза за времето - 16 април 2024 г. (вторник)

Най-важните новини за деня: 15 април 2024 г.

Ето как ще разпознаваме българското агнешко месо за Великден

Аз избирам да бъда щастлив! (ВИДЕО)

Подготвят промени в Закона за пазарите

"На прав път към Шенген": Стоянов показа на германския вътрешен министър как пазим границите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com