Седмицата в абсурди (27 - 31 август)

6876
Седмицата в абсурди (27 - 31 август)
Снимка: колаж

Освен важните и сериозни новини, всеки ден по света и у нас се случват впечатляващи абсурди. Actualno.com събра абсурдните новини от изминалата седмица, защото иронията и сарказмът са част от живота ни и покрай тях се прокрадват много значими събития, заслужаващи внимание. Абсурдите са важни, защото след като им се удивим и посмеем от сърце, разбираме каква промяна ни е нужна, за да живеем по-добре.

В хронологичен порядък, седмицата в абсурди изглежда така:

Понеделник, 27 август

НА МВР МУ ТРЯБВАТ БАТЕРИИ, ЗА ДА РАБОТЯТ СИРЕНИТЕ ЗА РАННО ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ

Липсват батерии за сирените, които съставляват системата за ранно предупреждение, с която държавата подава сигнал в случай на бедствие или авария. Това става ясно от обществена поръчка, обявена от МВР. Системата се нуждае от спешен ремонт, пише в документация на търга. За него ще се платят над 280 000 лева.

Коментар на Actualno.com: Не е вярно - не чувате ли как вият сирените от главите на всяко ченге в жалката ни държавица? Тиру-лирууу, тиру-лирууу.

МОТАЕМ СЕ ЗА ГОТОВИ ПАРИ ОТ ЕС ЗА СЕЛСКО СТОПАНСТВО, ЧИСТ ВЪЗДУХ И МОРСКО ДЕЛО

До края на сегашния програмен период (2014 - 2020 година) остават по-малко от две години, но България не може да се похвали с отличен резултат. Всъщност що се отнася до три европрограми, нещата са толкова зле, че може да бъдат изгубени пари от ЕС, които ни се полагат - защото дори не сме протегнали ръка да ги вземем.

Коментар на Actualno.com: Няма капацитет, дисковете на мозъците ни изгоряха.

ШЕФЪТ НА АПИ: МАНТИНЕЛАТА НА МЯСТОТО НА КАТАСТРОФАТА ПРИ СВОГЕ НЕ Е ИМАЛА ПРЕДПАЗНА ФУНКЦИЯ

"Тъй като се намира в урбанизирана територия, мантинелата няма функция да предпазва, нейното предназначение не е да спира 40-тонен автомобил. Сложена е при евентуален инцидент все пак да спира, но не и такъв товар." Това каза председателят на Управителният съвет на АПИ инж. Светослав Глосов в коментар за причините довели до автобусната катастрофа край Своге.

Коментар на Actualno.com: И Вашата функция, г-н Глосов, е като на мантинелата - декоративна. Само че трябва да красите някой затвор, след като досега 5 пъти пращате покани на строителя да си оправи пътя, вместо още след първия път да отидете на съд!

АГЕНЦИЯТА ПО ВПИСВАНИЯТА: ТЪРГОВСКИЯТ РЕГИСТЪР РАБОТИ, НО ОТ 16:00 ЧАСА

На официалната си интернет страница, Агенцията по вписванията обяви, че работата на Търговския регистър и на Регистъра на юридическите лица с нестопанска цел е възстановена напълно. Всъщност, според съобщението, въпросното възстановяване щяло да стане в 16:00 часа днес (27 август), що се отнася до достъп чрез интернет. А в момента, "всички свързани с регистъра услуги вече са възможни на място в Агенция по вписванията и нейните регионални структури".

Коментар на Actualno.com: А татко ще ми купи куче, ама друг път!

Вторник, 28 август

БРАКУВАНО АТРАКЦИОННО ВЛАКЧЕ В ЛОВЕЧ - ЗА 360 000 ЛЕВА

Община Ловеч се купи атракционно влакче за 360 000 лева и го бракува след месец. Причините са няколко – композицията не можела да се движи назад, не можела да взима доста от завоите по улиците на града, защото те са твърде тесни, а от КАТ отказали да го регистрират и дали номер за каруца.

Коментар на Actualno.com: То цялото БДЖ е бракувано, та едно влакче ли ...

КОЛЕКТИВНА ЖАЛБА СРЕЩУ НОВАТА ТЕЛК НАРЕДБА - ЗАЩОТО ОФИЦИАЛНО ЕЛИМИНИРА БОЛЕСТИ

Колективна жалба, на около 20-22 души, срещу новата наредба за ТЕЛК ще бъде внесена в здравното министерство утре, 29 август. Това заяви Павлина Григорова, един от инициаторите на иска. Конкретният проблем в случая е, че с наредбата се вкарва в употреба т.нар. принцип на водещата диагноза. Реално на база тази диагноза се дава инвалидна пенсия, но не се зачитат съпътстващи заболявания или тяхното влияние се намалява спрямо предишното законодателство. Според новите промени процент на трайно намалена работоспособност вече се дава само за основното заболяване, а съпътстващите проблеми се зачитат само ако носят над 50%.

Коментар на Actualno.com: Чудна демографска политика - да довършим най-слабите. Вълча държава ...

АПЕЛАТИВНИЯТ СЪД: САМО ДЪЖДЪТ Е ВИНОВЕН ЗА ТРАГЕДИЯТА В АСПАРУХОВО

И Апелативният съд е приел, че основната причина за настъпилото водно бедствие е екстремността на природното събитие от 19 юни 2014 година. Факторите свлачища, битови и строителни отпадъци, изградени постройки по протежението на дерето и в него не са основната причина за драстичния размер на нанесените щети на инфраструктурата и домовете, както и за смъртта на 13 загинали.

Коментар на Actualno.com: И тук късмет, а? Ех, другари съдии, и на вас да ви ... .......

МЗ ПУСНА ПОРЪЧКА ЗА ЗДРАВНА ИНФОРМАЦИОННА СИСТЕМА, НО КРАЙНИЯТ СРОК Е НЕВЪЗМОЖЕН

Здравното министерство вчера пусна обществената поръчка за изграждане на Национална здравна система. Тя е на стойност 4 125 000 лв. без ДДС. Офертите ще се отварят на 2 октомври тази година. Това прави невъзможно спазването на крайният срок, поет от правителството пред Европейската комисия за изграждане на Националната здравна информационна система (НСИЗ) през месец декември 2018 г. Така е записано в актуализираната през този месец Национална програма за реформи „Европа 2020“. В най-добрия случай, ако няма обжалване на процедурата, тя може да завърши до декември месец с избор на изпълнител. Оттам-насетне следват сроковете за изпълнение.

Коментар на Actualno.com: Някой не познава календара? Ами какво да се прави - късмет ...

КОНСТАНТИНОВ: В НАЦИОНАЛНИЯ "ДА ТИ Е*А МАЙКАТА Е КАТО "ДОБЪР ДЕН"

Треньорът на националния отбор по волейбол Пламен Константинов призна, че е "теглил една майна" на либерото Владислав Иванов заради негов отказ да влезе в игра на мача с Белгия. "Да, изпуснах си нервите и му теглих една майна", каза Константинов, който по време на състезателната си кариера беше капитан на отбора, а след това бе назначен за старши треньор.

Пламен Константинов обясни, че той е треньор на мъжки отбор и ругатните там са всекидневие. "Ако бях седнал неговите да ги броя, включително на тренировка? Да ти ... майката и на майка ти ... са като добър ден. Това е мъжки национален отбор", подчерта треньорът.

Коментар на Actualno.com: Ясно - то било традиция Майката Родина България да е толкова наеб*ана!

Сряда, 29 август

ДЪРВОСЕКАЧ, ОПИТАЛ ДА ПОДКУПИ ПОЛИЦАЙ, ПОЛУЧИ УСЛОВНА ПРИСЪДА

Дървосекач от доспатското село Любча получи условна присъда, задето опита да подкупи полицай със 100 лева. Униформеният ги спрял, а шофьорът, и пътникът били видимо пияни. 41-годишният водач бил тестван с дрегер, който показал 1,5 промила алкохол в издишания въздух. По-малкият брат - на 39 години, извадил две банкноти по 50 лева и ги пъхнал в предния ляв джоб на панталона на проверяващия, за да си замълчи за резултата от теста. Полицаят веднага подал сигнал за подкупа.

Коментар на Actualno.com: Ще кажете, къде е абсурдът тук? Как къде - че когато полицай не приеме подкуп, това е НОВИНА. 

СТЕФАН СОФИЯНСКИ ЗА ЦАРСКИТЕ ИМОТИ: РИСКУВАМЕ ДА ВЪРНЕМ НАСИЛИЕТО В ДЪРЖАВАТА

"Ако тръгнем по този път, ние можем да върнем отново насилието в държавата и срещу това трябва да се борим. Утре демократите може да кажем, че „Позитано” е построен с държавни средства. Комунистите ще кажат: „Не, той е построен с членски внос”. Ние ще кажем: „Да, ама членският внос беше задължителен, ЦК на БКП и Държавният съвет бяха едно и също, значи той е построен с държавни пари”, и ще приберем „Позитано”. Това заяви Стефан Софиянски

Коментар на Actualno.com: Насилие да няма, това е най-важното! Политиците да са наред, а всичко да е мирно и тихо, че насилието не е хубаво нещо.

БЪРЗИЯТ ВЛАК ОТ БУРГАС ЗА СОФИЯ ЗАКЪСНЯ С 5 ЧАСА

Бързият влас от Бургас до София е закъснял с 5 часа, като е пристигнал на столичната Централна гара в 3 ч. тази сутрин. До голямото закъснение се стигна заради вчерашния инцидент, при който два влака последователно удариха лек автомобил на прелеза край село Михайлово, съобщава БНР.

Коментар на Actualno.com: Пет - пет. Скоростта и без това не е най-важното в този живот. Тъкмо батерията да ти падне от скролване в БДЖ-то и най-сетне да погледаш малко пейзажите.

ВЛАСТТА ЩЕ БОРИ ВОЙНАТА ПО ПЪТИЩАТА С НОВ ОРГАН

Всички служби в държавата, които имат отношение към пътната безопасност, ще се консолидират в една структура. Това съобщи след среща в Министерския съвет вицепремиерът Томислав Дончев. Той уточни, че става въпрос за служби в МВР, Министерството на транспорта, Министерството на регионалното развитие, Агенция "Пътна инфраструктура" и други ведомства, включително и Министерството на образованието.

Коментар на Actualno.com: Царе сме на това да се правят нови структури. Нещо все се структурира, преструктурира, свръхструктурира. А за 20 години тая война по пътищата не спря. 

Четвъртък, 30 август

БЪЛГАРИТЕ ПИСАХА ОЦЕНКА СРЕДЕН 3 НА ПЪТИЩАТА У НАС

Среден, 3.15, е оценката на българите за пътищата у нас, като цяло, по познатата от училище шестобална система. Оценката е получена в началото на август, седмици преди трагедията край Своге. 38% смятат, че пътищата у нас в последните няколко години стават по-лоши, 30% не намират промяна, 27% казват, че пътищата стават по-добри, а 5% не могат да преценят. Всичко това очертава по-скоро негативна картина.

Коментар на Actualno.com: Това прилича на онази ситуация, в които даскалът по математика ти пише тройка, че да те пусне в следващия клас, да не ставаш хептен за резил. Ама кел файда.

ОТПАДНИ ВОДИ ТЕКАТ ПО УЛИЦИТЕ НА ЗЛАТНИ ПЯСЪЦИ

"Екоминистерството проверява сигнал за препълване на пречиствателната станция в курорта Златни пясъци, довело до изтичане на водите по алеите в комплекса" заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов на пресконференция във Варна.

Коментар на Actualno.com: Иначе викате да забраним палатките, че не много мърсят тия хипари. Буквално задръстват екосистемата, особено в сравнение с бездънните ол инклузиви.

ПРОБЛЕМ С АВТОБУСИТЕ МЕЖДУ СОФИЯ И ПЛОВДИВ

Стотици хора, пътуващи по направлението днес бяха принудени да търсят алтернативни варианти за придвижване. Причината е прекратеният договор от страна на Столичната община с една от фирмите, обслужващи това направление - "Витоша- Експрес". Тази сутрин четири автобуса на превозвача не са потеглили от София за Пловдив.

Коментар на Actualno.com: То пък голям зор да пътуваш от София до Пловдив. Ненапътували се тия хора. Стойте си, отдето сте, да ви е мирна главата. И цяла!

"ТРЕЙС ГРУП": ПРОЕКТЪТ ЗА ТРАСЕТО КРАЙ СВОГЕ Е НА АПИ

Проектът за трасето край Своге, на което стана тежката автобусна катастрофа със 17 загинали, е изготвен от АПИ. Това се казва в писмо на "Трейс груп" в писмо до медиите. 

Коментар на Actualno.com: Ама разбира се. Очакваме АПИ всеки момент да кажат, че проектът е на "Трейс груп". Които да отвърнат, че е на АПИ. Които да кажат, че е на "Трейс груп".

Петък, 31 август

Доставка на 14 000 рула бодлива тел договори Североизточното държавно предприятие (СИДП) в Шумен на стойност 622 200 лв. без ДДС (746 640 лв. с ДДС) за изграждане на ограда с Румъния. Целта е да се предпази страната ни от Африканска чума по свинете.
Коментар на Actualno.com: Само да не стане като миналия път, дето прасетата можеха да си я прескачат, за да тренират висок скок...
Не намирам пропуски в работата на АПИ, довели до трагедията край Своге. Това каза пред журналисти инж. Дончо Атанасов – член на УС на АПИ, след разпит в Националната следствена служба.
Коментар на Actualno.com: Два вида са безгрешните неща на тоя свят - Исус и българските институции. 

"На плаж Силистар не е забранено всичко, но не е разрешено всичко. Има двоен стандарт при възмущението и отразяването на екологичните проблеми у нас." Това заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов в коментар за основните проблеми в сферата.

Коментар на Actualno.com: Само в едно нещо има двойни стандарти в тая страна. И те са, че са милиони няма закони, а за кокошка няма прошка. В случая - за хотели може всичко, за хипари палатки - не. 

БСП: КОЛКОТО ПО-БЪРЗО ИМА ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ, ТОЛКОВА ПО-ДОБРЕ

БСП отново настоя за оставката на цялото правителство и предсрочни избори, след като стана ясно, че постовете си напускат трима министри заради катастрофата край Своге.

"Камилите се сменят, керванът си върви и от 10 години този керван се води от един и същи човек. Оставка на цялото правителство е единственият изход от политическата криза в момента", заяви Кирил Добрев.

Коментар на Actualno.com: Нямаме нищо против, само да не стане като оня и оня другия път - Борисов пак печели и после благодари на "мъдростта на българския народ", както обича да казва.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Габриела Наплатанова временно ще ръководи СЕМ до 27 октомври

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com