Седмицата в абсурди (27 - 31 май)

7097
Седмицата в абсурди (27 - 31 май)
Снимка: колаж на Actualno.com

Освен важните и сериозни новини, всеки ден по света и у нас се случват впечатляващи абсурди, когато трябва да бъдем всъщност много сериозни. Actualno.com събра абсурдните новини от изминалата седмица, защото иронията и сарказмът са част от живота ни и покрай тях се прокрадват много значими събития, заслужаващи внимание. Абсурдите са важни, защото след като им се удивим и посмеем от сърце, разбираме каква промяна ни е нужна, за да живеем по-добре.

В хронологичен порядък, седмицата в абсурди изглежда така:

Понеделник, 27 май

ЕКЗИТ ПОЛ: ПУЧДЕМОН ВЛИЗА В ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ

Партията на Пучдемон си осигури 2 места в парламента като получи 4,6% подкрепа от избирателите. Иначе в Испания победители са социалистите на испанския премиер Педро Санчес - с 32,84% подкрепа. Далеч назад, с 20,13% е Испанската народна партия на бившия испански министър-председател Мариано Рахой.

Коментар на Actualno.com: За следващата кампания Иванчева и Петрова да обменят опит.

БЕЗ ПРИСЪСТВИЕ: ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА НЕ ПОВЕЧЕ ОТ 11 ЛЕВА ПАРТИЙНА СУБСИДИЯ ПО ЗАКОН, СЪС ЗАДНА ДАТА

Масово партиите в парламента не коментираха скандала, след като се разбра, че през миналата година са взели над 6,5 млн. лева повече, отколкото би трябвало.

Коментар на Actualno.com: Нещо не е много задна датата - трябва да е по-назад, някъде към началото на този век поне!

Вторник, 28 май

СОЧЕН ОТ БОРИСОВ ЗА НИКОГА НЕ ПОЗНАЛ ИЗБОРИ СОЦИОЛОГ: БОРИСОВ МЕ ПОСЛУША И ИЗБЕГНА РАЗГРОМНА ЗАГУБА

Г-н Борисов явно ме слуша внимателно и направи ходовете, които трябваше да направи, за да избегне очертаващата се разгромна загуба. Това заяви социологът Кольо Колев, чиято агенция "Медиана" редовно дава преди избори оптимистична картина за БСП.

Коментар на Actualno.com: Оракулът от Делфи пасти да яде!

МОЖЕ И ДА ИМА ГЛОБИ ЗА НЕКАЧЕСТВЕН РЕМОНТ НА "ГРАФА"

"Няма да има санкция за забавяне във времето. Такава е възможно да има за лошо качество, но това ще стане ясно в края на деня. Размерът на този вид санкция може да достигне до 1 млн. лева", заяви директорът на Дирекция "Транспортна инфраструктура" в Столична община (СО) инж. Даниел Евлогиев.

Коментар на Actualno.com: Може, разбира се, ама ремонт на ремонта няма да има, отсече Нейно Кметско Величество Фандъкова!

Сряда, 29 май

БЪЛГАРСКАТА КАРТИНА ЗА ЕП - ВСИЧКО УЖ Е ПРЕБРОЕНО, НО КЪДЕ СА ПРЕФЕРЕНЦИИТЕ?

Всеки трети избирател, отишъл да гласува на евроизборите на 26 май, е гласувал преференциално, показват данните на ЦИК след първото въвеждане на обработените секционни протоколи. Става въпрос за 36,71% от гласувалите. Този процент обаче се разминава драстично с обявеното в екзит половете на четири големи социологически агенции. Най-голям процент на гласували преференциално дава "Афис" - всеки втори гласувал (51%). Изчисленията на "Галъп" и "Тренд" сочат почти същото - 49%. Най-малко преференции вижда "Алфа Рисърч", но пак доста повече от ЦИК - 42%.

Коментар на Actualno.com: Е може някоя преференцийка да се е изгубила, но - случва се!

ПЕЕВСКИ НЯМА ДА ХОДИ В ЕВРОПАРЛАМЕНТА, БИЛ ПО-НУЖЕН В БЪЛГАРИЯ

Народният представител и медиен магнат Делян Пеевски няма да става евродепутат. Това стана ясно по време на днешния парламентарен ден, когато Пеевски изненадващо се появи в Народното събрание. "Надделя колективното решение, че съм по-нужен в България", каза Пеевски.

Коментар на Actualno.com: По-важното е, че вече е на работа! Отличник - дори Доган не работи за резерв!

ДОКЛАД ЗА АДМИНИСТРАЦИЯТА - РАБОТИ ПОВЕЧЕ, ОТКОЛКОТО СЕ ИСКА ОТ НЕЯ

Ежегодно всяка държавна структура прави и оценки на работата на служителите си, като условието за това е те да са работили поне 6 пълни месеца в съответното ведомство. Така 9 349 души са получили най-високата оценка "изключително изпълнение"; 36 073 души са получили оценка "изпълнението надвишава изискванията"; 22 312 служители са били оценени с „изпълнението отговаря на изискванията"; а 62 души са получили "неприемливо изпълнение" като оценка.

Коментар на Actualno.com: Ще ви кажа една тайна - тези доклади ги пише администрацията!

МАРЕШКИ СМЯТА, ЧЕ ПОЧТИ СИ Е ПОВТОРИЛ РЕЗУЛТАТА ОТ ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ИЗБОРИ (ВИДЕО)

Справка в официалната интернет страница на ЦИК показва, че през 2017 година "Воля" взе 4,26%, докато сега е над половин процент по-малко. Като абсолютен брой гласове обаче, през 2017 година партията на Марешки взема над 145 000 гласа, сега е под 67 000 гласа.

Коментар на Actualno.com: Почти, почти - ей го къде е 145 000!

ОКОНЧАТЕЛНО - ВСИЧКИ НАРУШИТЕЛИ С КЪЩИ ЗА ГОСТИ МОЖЕ ДА СЕ ИЗМЪКНАТ ОТ САНКЦИИ

Петчленен състав на Върховния административен съд окончателно обяви за нищожна Методиката за определяне на санкциите след плащане по проекти по Програмата за развитие на селските райони за периода 2007 – 2013 година, утвърдена от Изпълнителния директор на ДФ "Земеделие" (ДФЗ).

Коментар на Actualno.com: Сефте!

БОЛНИЦИ СПРЯХА ХИМИОТЕРАПИИ ЗАРАДИ ЗДРАВНИ ЛИМИТИ

Цялото отделение по онкология в болница „Сердика” от понеделник не извършва вливания. Не е ясно и кога процедурите по химиотерапия ще бъдат възобновени, тъй като на болницата били наложени лимити „от днес за утре”.

Коментар на Actualno.com: Днес няма да сте болни, утре - може!

Четвъртък, 30 май

ДФЗ ОТРИЧА, ЧЕ ЗАРАДИ КАЛПАВА МЕТОДИКА ТАРИКАТИТЕ С КЪЩИ ЗА ГОСТИ СЕ ИЗМЪКВАТ

Actualno.com се свърза с дирекция "Договориране" в ДФЗ, отговаряща за Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), като зададе конкретен въпрос - ако като лице, реализирало проект по ПРСР, са ни наложени финансови корекции съгласно методиката и това е потвърдено от съда, сега може ли да обжалваме след промяната на методиката. Отговорът беше: "Не можем да коментираме", но с признание, че най-вероятно данъкоплатците ще покрият корекциите, въпреки твърдението, че в дирекцията няма нормативен документ с печат за предполагаемия случай и съответно не може да се коментират хипотези от медиите или Facebook.

Коментар на Actualno.com: Прочетете пак какво попитахме!

КОРУПЦИЯТА В БЪЛГАРИЯ Е НЕТЪРПИМА И ВИДОИЗМЕНЯЩА СЕ, А ЗАКОНЪТ НЕ Е СИГУРЕН КАКВО Е "ПОДКУП"

"Когато например се говори за "подкуп", никой не знае за какво става дума. Там има толкова много разнообразни криминализирани определения, които взаимно се объркват и изключват. Всеки, който работи по даден случай, се моли неговото престъпление да не се окаже подкуп, защото класифицирането му е висша математика. Тази ситуация е смъртоносна при отиване на съд. И поради това подкупите не растат статистически, съдебната власт избягва да ги използва", коментира доц. д-р Ива Пушкарова.

Коментар на Actualno.com: То и ние не сме сигурно какво е подкуп. Всъщност май е по-правилно да кажем колко е подкуп!

НСО ОТКАЗВА ДА ДАДЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ЛИЦАТА, КОИТО ОХРАНЯВА, ВКЛЮЧИТЕЛНО ЗА ПЕЕВСКИ

Разгласяването, в т.ч. потвърждението или отрицанието, на факти и обстоятелства относно оперативно изпълняваните задължения на Службата, включително посочването на конкретни охраняеми лица, ще постави под условие спазването и на духа, и на буквата на закона, в чиито обхват попада дейността на Националната служба за охрана.

Коментар на Actualno.com: Сигурно ги е срам държавните гавази да кажат колко е евтино да пазят Пеевски. Нужно е да работят само по Коледа (най-големи са тогава рисковете от подготвящите се за празниците тълпи) - иначе просто му пазят сянка!

СТОЯНОВА: НЯМА ГРЕШКА В СУБСИДИИТЕ ЗА ПАРТИИТЕ, РАЗПРЕДЕЛЯТ СЕ ТАКА ОТ ГОДИНИ

Менда Стоянова обясни, че има "неясноти в законите, които подвеждат някои хора да твърдят, че има неправомерно определяне на субсидиите".

Коментар на Actualno.com: Състезанието за палмата "Дарвинова еволюция" в ГЕРБ се ожесточава!

Петък, 31 май

АБСУРД - ВЕЛОАЛЕЯ В ПЛОВДИВ СВЪРШВА В ДЪЛБОКА ПРОПАСТ (ВИДЕО)

Истинска пропаст очаква всеки колоездач, дръзнал да кара по велоалеята на надлеза на Адата в Пловдив. Това показа видеоклип на възмутен пловдивчанин на име Стоян Стоянов.

Коментар на Actualno.com: I believe I can fly ...

СЪДЪТ ОТМЕНИ НАРЕДБА НА ЦАРЕВО ДА ГЛОБЯВА КЪМПИНГУВАЩИ, ГОТОВА Е НОВАТА - ПОЧТИ СЪЩАТА

Вчера, 29 май, стана ясно, че с решение на Върховния административен съд е отменена Наредбата за опазване на обществения ред и околната среда на територията на община Царево. Именно по нея местната власт глобяваше къмпингуващи до плажовете Корал, Арапя, Делфин и др. Окончателното решение на ВАС е от 11 април 2019 година. В сайта на общината обаче кметът на Царево Георги Лапчев вече е публикувал за публични консултации нова наредба за опазване на обществения ред и околната среда. Промените от досега действащата наредба са пренебрежително малки. Частта със забраните, условията и санкциите за къмпингуващи са едно към едно със старата.

Коментар на Actualno.com: Тук състезанието е за най-велик законотворец!

ТРИ ДЕЦА СА БИЛИ РАНЕНИ ПРИ ДЕМОНСТРАТИВНО ВЗРИВЯВАНЕ НА ГРАНАТА ПО ПОВОД 1 ЮНИ

Днес около 11 часа на стадион "Доростол" в Силистра полицията в града е извършила демонстрация по залавяне на престъпник във връзка с 1 юни – Деня на детето. Проявата е била заключителна по програмата "Ваканция, здравей", която се провежда в детски градини и училища от Дулово, Тутракан и Силистра.

Коментар на Actualno.com: Родната милиция възпламенява - уловено и на ВИДЕО! Бързо и пълно оздравяване на децата, а към МВР въпрос - тези в колата, които ги замеряхте с шокова граната, самоубиха ли се и те?

"ПОХОД ЗА СЕМЕЙСТВОТО": НАСИЛНИЦИТЕ ВЪН ОТ ДОМА, НО САМО АКО ИМА КОЙ ДА СЕ ГРИЖИ ЗА ЖЕРТВИТЕ*

“Промяна на законодателството и въвеждане на задължително извеждане и ограничаване на насилника от дома, а не на насиленото дете или друг член на семейството, освен в случаите, когато няма кой друг да се погрижи за невинните членове на семейството". Това е едно от предложенията на Националната асоциация "Поход за семейството" за нова стратегия за развитие на семейството и детето в България.

Коментар на Actualno.com: Ако няма кой да се грижи за жертвите и невинните, насилникът ще се погрижи - така звучеше предложението, преди да бъде направена корекция, която пояснява, че става въпрос за съответната жертва и извеждането ѝ на безопасно място - БРАВО!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...