СЕМ призова медиите да не допускат враждебна реч

6310
СЕМ призова медиите да не допускат враждебна реч

Съветът за електронни медии поиска от журналистическата гилдия да се дистанцира решително от изказвания, които могат да се квалифицират като враждебна реч. Това се казва в официално съобщение на СЕМ, качено на сайта им.

"Обръщаме внимание на електронните медии да държат сметка за спазване принципите на чл. 10 от Закона за радиото и телевизията (ЗРТ), който не допуска внушения за национална, политическа, етническа, религиозна или расова нетърпимост. Повод за този апел дават нетолерантни, дискриминационни и враждебни изказвания, които журналисти понякога подминават с мълчание и не се дистанцират от тях.

Правото на защита от дискриминация и личната чест и достойнство на всеки гражданин или на различни групи от обществото е висша ценност за всяко демократично общество и то следва да бъде защитавано в еднаква степен с правото на свободно изразяване на мнение.

Като отчитаме сложността на този баланс на правата, вярваме в професионализма на българските журналисти, който единствен може да предпази електронните медии от предвидените в ЗРТ санкции", заявяват от СЕМ.

Декларацията е пусната във връзка със случая, в който в ефира на ТВ7 рапърът Мишо Шамара нарече Симеон Дянков "еврейска гад". Шамара се извини за поведението си, а по случая прокуратурата така и не се сезира.

Прокуратурата няма да се самосезира за антисемитското изказване на Мишо Шамара

Прокуратурата няма да се самосезира за антисемитското изказване на рапъра Михаил Михайлов - Мишо Шамара, съобщи Правен свят, предаде Ст...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество

Отиде си именит пловдивски писател
Отиде си именит пловдивски писател

Големият пловдивски писател Здравко Попов ни напусна на 85 -годишна възраст. Тъжната новина за неговата кончина съобщи съпругата му - актрисата...