СГС: При Пеевски е установено само, че е следен

11744
СГС: При Пеевски е установено само, че е следен
Снимка: БГНЕС

Единствено установеното по делото от доказателствените източници е намерението на двама от обвиняемите да поставят в охранител на Пеевски техническо средство за наблюдение на движението му. Според съда това не е задължително да бъде приготовление за убийството му, а може да бъде предпоставено от редица други мотиви.

Това се казва в определението на съдия Димитрина Ангелова, която първа в МВР болница на 14 юни пусна без каквото и да е мярка за неотклонение тримата задържани за опит за убийство на депутата от ДПС Делян Пеевски, предаде БГНЕС.

Заради засиления медиен интерес от Софийски градски съд публикуваха съобщение във връзка с определението на съдийката. Димитрина Ангелова, която гледа мярката за неотклонение на Венцислав Върбанов, Георги Христов и Красимир Методиев приема, че за да има опит за убийство, е необходимо извършителите да са предприели действия по стартиране на изпълнението на деянието и съответно, то да е останало във фазата на опита – довършен или недовършен. В конкретния случай обаче не се е установило по какъвто и да е начин тримата да са предприели действия по осъществяване на опит за убийството на Делян Пеевски, нарушавайки неговия телесен интегритет, казва тя.

Безспорно установено по делото е познанството между тримата, но съдът приема, че това не може да бъде единственото основание за тезата, че те са извършили престъплението. Доказателства има единствено за намерението на двама от тях да поставят в охранител на Пеевски "бръмбар", но това не значи задължително мотив за убийство.

Така Софийски градски съд (СГС) приема, че липсва обоснованост на предположението спрямо тримата. Заради това съдът преценил, че е безпредметно да се обсъжда другите две предпоставки, за да ги остави в ареста - те са опасност да извършат друго престъпление и опасност да се укрият. И оставя тримата без мярка за неотклонение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com