Ще се бие ли българинът за страната си, ако има война: Проучване

7464
Ще се бие ли българинът за страната си, ако има война: Проучване
Снимка: Getty Images

42% от българите не биха се били за страната ни в случай на война. 30% биха го направили, а останалите се колебаят. Това показва проучване на Световната асоциация "Галъп интернешънъл", проведено сред 46 138 души в 45 държави по света в периода октомври-декември 2023 г.

През 2014 г. у нас 25% са заявили готовност да се бият, ако страната ни участва във война, докато 47% декларират, че не биха. "Галъп" отбелязва, че българите са по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните - както и преди десет години.

Нагласите по света

В общ план всеки втори по света заявява, че ако има война, би се сражавал за страната си, 1/3 не биха, а останалите не са сигурни.

"Галъп" посочва, че заявената готовност за участие в битка за страната е намаляла след избухването на няколкото конфликта в различни точки от земното кълбо през последните години. Така през 2014 г., след анексирането на Крим от Русия, нагласите по същия въпрос сочат, че 61% от населението в глобален мащаб е готово да се бие за страната си, срещу 27%, които са на противоположното мнение.

В световен мащаб се наблюдава ясно разделението между глобалния Юг/Изток и глобалния Север/Запад. 32% от гражданите на ЕС биха се сражавали за страната си. САЩ (41%) и Канада (34%) са в много по-малка степен готови да се включат в сражение, ако страната им е във война, то хората в Западна Азия (77%), Близкия изток (73%), където напрежението в момента също е високо, както и в Индия (76%), имат много по-голяма готовност да се сражават за страната си.

Топ 5 готови да се бият

Изключенията в Европа - където хората заявяват по-голяма готовност да се бият за страната си при война - са в държавите, които са извън ЕС: около 60% в тези държави са готови да се бият.

По отношение на конкретни страни най-голяма готовност за участие в бой за страната си изразяват хората в Армения (96%), Саудитска Арабия (94%), Азербайджан (88%), Пакистан (86%) и Грузия (83%). На противоположния полюс - най-малко склонни да се бият за родината си при война са хората в Италия (78% отговори "не"), Австрия (62% "не"), Германия (57% "не"), Нигерия (54% "не") и Испания (53% "не").

В Русия 32% (от 59% преди десет години) декларират, че са готови да отидат на война за страната си, докато 20% не са, а значителни 48% не знаят дали биха го направили. "Галъп" обаче уточнява, че това е въпрос, зададен в страна, където противопоставянето на войната в момента е на практика престъпление.

В Украйна хората са по-склонни лично да защитят страната си (62%) - без промяна през последното десетилетие. И там обаче 33% не биха участвали в сражения за страната си. В Украйна мирните преговори в момента на практика са забранени със закон.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Проверяваме онлайн къде гласуваме на 9 юни

Магистрати, полицаи, адвокати: Преди 2 години ГДБОП е дала в прокуратурата имена от групата на Нотариуса

Вход свободен в Националния военноисторически музей по случай 6 май

Промените в Закона за хазарта: Защо сега и кой всъщност печели?

Обучителният център на BILLA в София отваря врати за посетители

Съдилищата не искат да гледат дела срещу кадруването в държавните фирми

Укрепват подпорната стената, която рухна на АМ "Струма" (СНИМКИ)

Теглят номерата на машините за удостоверяване на вота 2 в 1

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com