Соня Момчилова: Децата трябва да бъдат предпазвани, на тях трябва да им бъде задаван друг поведенчески модел

3714
Соня Момчилова: Децата трябва да бъдат предпазвани, на тях трябва да им бъде задаван друг поведенчески модел
Снимка: Личен архив във Фейсбук

"Представям си това разсейване около енигмата, около тайнствеността в която работи регулатора, полека-лека да преодолеем този вариант по който се е работило години наред. Все по-наяве ще бъде това, което вършим". Това каза в "Още от деня" по БНТ новият председател на СЕМ Соня Момчилова.

"Радвам се, че колегите възприеха това предложение да се излъчваме в реално време, когато заседаваме, да се чува, да се вижда, да се съди затова, което правим, когато взимаме решение, когато обсъждаме болезнените за българската медийна среда теми. Считам, че това е полезния, цивилизования и демократичен начин по който трябва да работи този орган в този момент, на този етап", допълни тя.

Соня Момчилова е новият председател на СЕМ

Соня Момчилова е новият председател на Съвета за електронни медии (СЕМ). Тя беше избрана с 4 гласа "За" и един против. Против гласува ...

"Един мониторинг отнема време. Предстои след непопулярните мерки, да предприемем и други по отношение на рекламата на хазарта. Съвсем скоро ще бъде свикана дискусия, за да запознаем обществеността с пораженията, които търпим всички", каза още Момчилова.

"Например телевизия като БНТ разчита за финансови постъпления от такъв тип реклама, в този смисъл трябва да се намери начин, който от една страна да ги направи свободни и достойни съществуващи и работещи, от друга страна да не намалеят приходите в БНТ, които знаем са критични и без това. СЕМ е готов да предложи законови промени свързани с рекламата", обяви Соня Момчилова.

"Зрителите разчитат на нашето съдействие по ред проблеми. Ние дължим съществуването си на Закона за радио и телевизия. Това на което можем да обосновем нашите решения е тъкмо този закон, който е остарял. Но оправданието, че той не е достатъчен също е неоснователно", коментира председателят на СЕМ. Момчилова допълни, че СЕМ ще бъде улеснен при редица казуси при евентуални нововъведения в Закона за радиото и телевизията.

"Закон без съмнение е необходим от една страна, от друга аз мисля, че автоцензурата изигра много лоша шега на медийното поведение. Иска ми се тази сивота, несмелост да бъде преодоляна", каза още Момчилова.

Соня Момчилова с коментар за журналистическите разследвания преди и сега

"Хубаво се надпреварваме в сарказъм на гърба на сапьорите, които се лекуват и профилактират с белина или каквото там хлорно съединение ...

"Процедурата за избора на нов генерален директор на БНТ е справедлива, работеща и даваща възможност на всички, които имат желание да участват в това състезание да се включат. Дава възможност след първата фаза, когато има пропуски в изискуемата документация, те да бъдат допълвани, след това ще прегледаме концепциите, които се надяваме да са интересни, смислени, прогресивни, и след това ще изслушаме самите кандидати, това ще се случи в края на месец юни", каза Соня Момчилова.

"Тримата нови колеги са доказани специалисти в своята област, разчитам на това да се обявят в защита на пропуските, точно този дълг в който са обществените медии на първо място към хората, които са социално уязвими. Това предполага достъпност на медийното съдържание за хората, които са с физически увреждания. Затова да сме много бдителни по отношение на медийното съдържание, което е достъпно за децата", коментира Момчилова.

"Буквално преди часове заваляха някак нападки, може би основателни, ще има време да го осмисля към мен, за непопулярните решения, които ще вземем по повод на един формат в една търговска телевизия. Аз смятам, че децата трябва да бъдат предпазвани, на тях трябва да им бъде задаван друг поведенчески модел. Трябва в сравнение с целия този конформизъм и комерсиализъм, който ни залива, да показваме и другото", заяви още Соня Момчилова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Земетресение в Девин

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Кой има имен ден днес, 29 март, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Земетресение в Девин
Земетресение в Девин

Земетресение разлюля Девин малко след 8:30 часа тази сутрин. Трусът е бил с магнитуд 3.9 по скалата на Рихтер. ОЩЕ: Земетресение от 5,7 разлюля...