Строежът на завода за отпадъците на София започва в началото на 2014 година

32778
Строежът на завода за отпадъците на София започва в началото на 2014 година
Снимка: БГНЕС

Строежът на завода за преработка на отпадъци, който ще поеме боклука на София, ще започне съвсем скоро - още в началото на следващата година. Това заяви кметът на столицата Йорданка Фандъкова след като инспектира работата по инсталацията за биологично третиране на площадка „Хан Богров".

Столичният кмет заяви, че до края на месец ноември се очаква да бъде сключена сделката и от декември да започне реалното проектиране на завода. Срокът за проектиране и изграждане е в рамките на 19 месеца, считано от датата на подписване на договора. "Нещата се движат по график. Очакваме напролет да започне и самото строителство", отбеляза кметът, цитирана от Стандарт Нюз.

По думите на Фандъкова до Коледа ще бъде подписан и Акт 16 и от 2-ри януари ще започне реалната работа по проекта.

ЕК дава около 180 млн. лева за завода за отпадъци в София

Чаканият дълго време завод за преработка на отпадъци в София най-вероятно ще бъде финансиран и от Европа. Това заяви на специална преск...

"Реално имаме едно европейско действащо депо с пречиствателна станция и от 2 януари две инсталации за преработка на отпадъци", допълни тя.

Миналата седмица Върховният административен съд одобри избора на изпълнител на втория етап на инсталацията за преработка на отпадъци в столицата.

Кооперацията между гръцките компании "Актор – Хелектор" ще отговаря за проектирането и построяването на софийския завод за преработка на отпадъци край с. Яна. Решението на ВАС сложи край на административния спор около вземането на решение за изпълнителя на обществената поръчка по повод важното за столицата съоръжение.

Така вторият етап по изграждане на съоръжението, която също се забави над 1 година, вече е на стъпка от приключването си. Отпадна и рискът да загубим ерофинансирането на проекта. В случай, че договорът не бъде подписан до края на годината, когато изтича програмният период, осигурените за целта 218 млн. лв. от ЕС, могат да бъдат загубени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com