X
 
 

Съдийската колегия на ВСС за първи път самостоятелно ще избира административен ръководител на съд

161 0
photo of Съдийската колегия на ВСС за първи път самостоятелно ще избира административен ръководител на съд
Снимка: БГНЕС
Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) за първи път ще избере самостоятелно административен ръководител. Това се предвижда да стане на редовното заседание на колегията на 12 май, става ясно от сайта на съвета.

Членовете на ВСС трябва да изберат председател на Окръжен съд – Велико Търново.

След по-малко от месец експерти от Брюксел ще си говорят с ВСС за съдебната реформа

Тридневна мисия на експертите от Европейската комисия, които подготвят Мониторинговия доклад за напредъка на България в областта на пра...

Бъдещият председател на Окръжния съд в старата столица ще е първият кадрови избор на административен ръководител върху който няма да са оказвали влияние представители на прокуратурата и следствието. Това стана възможно след разделянето на ВСС, прието с промени в Конституцията и Закона за съдебната власт.

Кандидатите за поста са трима – Корнелия Колева, която в момента изпълнява длъжността председател на ОС-Велико Търново, както и Пламен Борисов – съдия в същия съд и Марияна Лазарова, съдия в Административен съд – Велико Търново.

Подобно на депутатите, членовете на Висшия съдебен съвет нямаха заседание в рамките на трите работни дни между Великденските празници и Гергьовден. За сметка на това следващата седмица ще се проведат общо три заседания на ВСС – по едно на съдийската и прокурорско-следователската колегии, както и на Пленума на съвета.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
Паси: Макрон тласка Балканите към Русия

България няма интерес от това да не бъдат започнати преговори за членство със Северна Македония и Албания. Това каза бившият министър на външните...