Съдът: Димитър Кенаров е арестуван незаконно, имало е полицейско насилие срещу него

3275
Съдът: Димитър Кенаров е арестуван незаконно, имало е полицейско насилие срещу него
Снимка: БГНЕС

Арестът на журналиста Димитър Кенаров, който беше задържан и бит на антиправителствения протест от 2 септември 2021 г., е незаконен. Това приема Софийският районен съд, който в началото на февруари 2022 г. постановява решение по казуса. Нещо повече – в действията на полицаите има данни за престъпление, предава Дневник.

На 4 февруари 2022 г. Софийският районен съд обявява фактическото задържане на Димитър Кенаров, продължило над 5 часа в нощта на 2 срещу 3 септември 2020 г., за незаконно. В решението съдът обръща внимание на факта, че според представената от МВР книга за пропускателния режим Димитър Кенаров е бил записан като поканен от дежурния от 3 часа сутринта до 3:45 часа. "При условие че процесуалните закони изискват действия да се извършат в светлата част на денонощието, възниква основателен въпрос какво точно се случва в 05 РУ СДВР през малките часове на нощта и все по покана", приема съдия Яна Димитрова.

Съдът гледа делото за ареста и побоя на журналиста Димитър Кенаров от протестите

Днес ще се състои поредното заседание по делото срещу ареста на Димитър Кенаров. Той беше задържан в началото на септември миналата год...

"Съдът не намира за нужно да се спира повече на тази очевидно съставени с цел да се скрие обективната истина с документи, и то по такъв обиден както за съставителите ги, така и за тези, които ги четат, начин. Съдът подчертава, че стореното "освен съдържащо данни за престъпление по Наказателния кодекс сочи на отчайваща липса само на професионализъм, а изобщо на някаква връзка с нормалната човешка дейност", е записано още в решението на съда. "По делото липсват доказателства, даже данни за каквото и да било поведение" на журналиста, които да налагат задържането му, приема съдия Димитрова и подчертава, че такива не се твърдят от МВР по делото.

В заключението съдът цитира Декларация на Комитета на министрите на Съвета на Европа, които приемат, че "атаките срещу журналисти са "особено сериозни нарушения на човешките права", защото, освен че са насочени към конкретните лица, но и лишават другите от правото им да получат информация.

Кенаров беше задържан от маскирани полицаи въпреки отличителни знаци, че е журналист, и бит, докато отразяваше протеста срещу правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев на 2 срещу 3 септември 2020 г. В началото на октомври 2021 г. стана известно, че МВР признава, че срещу журналиста е употребена сила и той е бил бит. Това се разбра от повторна проверка, назначена от служебния министър Бойко Рашков. Тя е констатирала "данни за множество нарушения на служебната дисциплина от ръководни и други служители на СДВР и ОДМВР - Пловдив, които са предоставени на компетентните дисциплинарни наказващи органи". Отделно от това "с оглед наличните данни за извършено престъпление от общ характер материалите са изпратени на Софийската районна прокуратура", стана известно тогава от писмо на МВР.

Въпреки това, от държавното обвинение нееднократно отказват да образуват разследване по случая. Прокурор Юлиан Лефтеров се базира на показанията на полицаи, събрани в рамките на повторната проверка, назначена от Рашков. Служителите на реда дават "категорични сведения, че са го видели да хвърля към полицаите различни предмети, че е бил агресивен, отправял е обидни думи и не е изпълнил полицейските разпореждания". Прокуратурата обаче не коментира факта, че дори МВР не дава доверие на версията на тези полицаи, след като е преценило, че с действията си те са извършили дисциплинарни нарушения. Прокурорът се позовава и на показанията на гражданина Петър Петров, който бил наблюдавал протестите по телевизията и според когото Кенаров бил "провокатор", "скачал е срещу полицаите" и "не е имал отличителни знаци, че е журналист". Петров беше написал имейл до МВР ден след протеста. Въпреки че в края на миналата година Върховната касационна прокуратура отменя отказа, след като приема, че в новата вътрешна проверка по случая са открити нови данни, и връща преписката за ново разглеждане, на 7 януари прокурор Лефтеров отново отказва да образува разследване.

Рашков: Нито един от полицаите биячи не е привлечен към наказателна отговорност

Нито един от полицаите биячи не е привлечен към наказателна отговорност досега. Това посочи вътрешният министър Бойко Рашков в НС зарад...

От "Репортери без граници" отново настояват за задълбочено разследване, за да бъде въздадена справедливост. Международната организация, която следи случая с ареста и побоя над журналиста на свободна практика Кенаров, приветства решението и призовава вътрешното министерство да не го обжалва, се разбира от техен пост в "Туитър". Случаят е регистриран на платформата на Съвета на Европа, на която се обявяват случаи на посегателства над журналисти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com