Таско Ерменков: Казаха ми, че от седмица из София се носи информация за замърсената вода

6008
Таско Ерменков: Казаха ми, че от седмица из София се носи информация за замърсената вода
Снимка: БГНЕС

Смятам, че е мое задължение да реагирам на тревогите на гражданите и да сигнализирам за тях. Това написа в профила си във „Фейсбук“ народният представител от БСП Таско Ерменков по повод предишно негово съобщение в социалната мрежа, в което заявява, че водата в столицата е опасна за употреба, тъй като в нея са били изсипани отровни химикали.

„Искам да благодаря на ръководството на ДАНС за бързата реакция. Споделената от мен тук във Фейсбук тревога за състоянието на водата в София във връзка с многобройните сигнали до мен по телефона и на лични съобщения от вчера не е останала без внимание от г-н Димитър Георгиев, председател на Държавната агенция. В личен разговор ме информира, че подобна информация вече от седмица се носи из София. Съобщи ми също така, че няма основания за тревога. Колкото до предишната ми публикация, смятам, че е мое задължение да реагирам на тревогите на гражданите и да сигнализирам за тях. Виждате, че има резултат! И един въпрос - след като от една седмица това се върти из публичното пространство, защо никой не взе отношение?“, написа Ерменков, цитиран от Фокус.

Кунчев: Водата в София е добра, резултатите са готови и са в нормите

Водата в София отговаря напълно на изискванията за питейна вода. Това каза д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, във връ...

В същото време Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ) излезе със съобщение, че показателите от извършвания постоянен (група А) и периодичен (група Б) мониторинг на водата са в норма.

Питейната вода на територията на гр. София отговаря на изискванията за качество на водата. Стойностите на показателите от изследваните контролни проби са в съответствие с изискванията на Наредба 9 от 16.03.2001 г. за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели.

СРЗИ уверява всички жители и гости на столицата, че консумацията на питейната вода не крие риск за здравето на хората.

Здравните власти призовават гражданите да черпят информация от достоверни източници, каквито са институциите.

И от енергийната комисия в СОС потвърдиха: Водата в София е качествена, това са политически игри

Водата в София не е опасна и е качествена, и годна за пиене. Това заяви категорично зам.-председателят на ресорната комисия по инженерн...

През последното денонощие в социалните мрежи се разпространяват фалшиви новини, свързани с качеството на водата. „Софийска вода“ уверява, че питейната вода, доставяна на потребителите на територията на Столична община, е с гарантирано качество и с отлични характеристики, като това се доказва и от многобройните лабораторни изследвания, направени през последните денонощия. Всички физикохимични, органолептични и микробиологични изпитвания не само са в норма, но и са в по-ниски стойности, от допустимите по стандарт и по Наредбата за качеството на водата. Това пък гласи позиция на "Софийска вода".

„За доказване на истината, че питейната вода в София е качествена и безопасна, си сътрудничим и със здравната инспекция, Столична община и други отговорни институции, на които сме предоставили пълна информация от нашите данни и изследвания, както и възможността сами да направят проби и анализи. Напомняме на нашите потребители, че питейната вода подлежи на постоянен и денонощен мониторинг, контролните проби се взимат в най-различни точки на водопреносната мрежа, като се правят над 140 000 анализа на 8000 проби годишно. Лабораторно изследователския комплекс на „Софийска вода“ следи качеството на водата по целия ѝ път от язовирите „Искър“ и „Бели Искър“, през пречистването и доставянето до потребителите. Преди няколко месеца Лабораторно изследователския комплекс, който е сред най-модерните в страната, обогати обхвата на акредитираните изследвания и може да прави не само задължителните изследвания, но и допълнителни микробиологични анализи", посочват още от дружеството.

Потребителите също могат да следят качеството на водата на сайта на “Софийска вода”, където се публикуват данните за параметрите на водата, предоставени по отделни райони.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Спецов с коментар след случая със заплашения служител на НАП

Почина режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева

Звуците от Антарктида оживяват в интерактивна фотоизложба на Моста на влюбените на НДК

Сдружение обвинява АПИ и МРРБ в лобизъм заради пътната маркировка у нас

Миньори и енергетици на автопротест в София

Митрополит Антоний: Трябва ни деен патриарх, защото обществото има нужда от светлина и опора

С над 200 км/ч: Шофьор се заби в багер на Околовръстното в София (СНИМКИ)

Експерт се надява новите влакове на БДЖ да са от това хилядолетие

Областният управител на София обясни каква ще е съдбата на Паметника на Съветската армия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com