Третото издание на Kaufland София полумаратон ще бъде през август във вечерен формат

1412
Третото издание на Kaufland София полумаратон ще бъде през август във вечерен формат
Снимка: Kaufland

На 28 август 2021 година, събота, в гр. София ще се проведе третото издание на едно от най-атрактивните и масови спортни събития на столицата – Kaufland София полумаратон, както и безплатното състезание за ученици “RUN4EU”. За първи път тази година мащабното спортно събитие има нов формат –вечерен полумаратон, който ще се проведе в часовия диапазон между 20:00 и 23:00 ч. По този начин софийският полумаратон ще се превърне в първия градски шосеен вечерен полумаратон в България.  

Kaufland София полумаратон включва няколко дисциплини с различни дистанции и условия, сред които – класически полумаратон (21,1 км) и бягания на 10 и 5 км. Основната цел на събитието е да насърчи активния и здравословен начин на живот сред хората. Именно заради това полумаратонът предлага голямо разнообразие на дисциплини, подходящи за всички, които биха искали да изпитат възможностите си.

Регистрацията за събитието вече започна и всеки, който желае да участва, може да се запише на уебсайта https://sofiahalfmarathon.com/registration/. Със своето атрактивно трасе, което предстои да обявим, привлекателна програма и богат избор от дисциплини за малки и големи, се очаква събитието да привлече още по-голям брой участници спрямо изданието от 2019 година, в което се включиха над 1200 души от 12 страни. Предвидените от организаторите дистанции са подходящи както за опитни, така и за начинаещи бегачи, а благодарение на щафетните състезания в рамките на инициативата RUN4EU, ученици отново ще имат възможност да се включат безплатно в редица лекоатлетически игри, отборни и щафетни състезания. 

Тази година в рамките на Kaufland София полумаратон ще се състои и сутрешен Recovery Run. Той ще се проведе в деня след полумаратона – на 29.08, неделя, и е с начален час 10:00 часа. Трасето на Recovery Run ще бъде с дължина 2 км. Неделното сутрешно бягане е напълно безплатно и за него не се изисква предварителна регистрация. 

В рамките на софийския полумаратон тази година отново ще се проведе инициативата “RUN4EU", която се организира в партньорство с Представителството на Европейската комисия в България и Бюро за връзка на Европейския парламент в България. Тя е насочена към ученици в различни възрастови групи и има за цел да насърчи активния начин на живот сред децата в България. "RUN4EU" представлява отворено състезание, в което могат да се включат отделни ученици и училищни отбори. Съревнованието между тях може да бъде на индивидуален принцип на дистанции от 600 метра до 21,1 км или групово, като отборите имат възможност да изминат цялото трасе на полумаратона, разпределено в щафета от по 5 км. Допълнително са предвидени и забавни атлетически игри и предизвикателства, подходящи за всички в ученическа възраст. Състезанията, част от "RUN4EU", са безплатни за учениците, като за участие в тях е необходима предварителна регистрация. 

Наред с каузата за активен начин на живот, за втора поредна година Kaufland София полумаратон ще премине и с каузата „0 пластмаса за еднократна употреба“. Сред мерките, които организаторите ще предприемат в тази посока по време на събитието, са замяна на пластмасовите бутилки за еднократна употреба с рециклируеми картонени чашки, разполагане на водни станции в експо зоната и по трасето на полумаратона, използване на дървени прибори и картонена посуда в кетъринг зоната и още редица други мерки. Каузата на състезанието е поредна стъпка от 360-градусовата стратегия за ограничаване на пластмасата за еднократна употреба, която съорганизаторът на полумаратона Kaufland България прилага. Стратегията REset Plastic е създадена и разработена от Schwarz Group и предвижда конкретни мерки за предотвратяване използването на пластмаса. 

Kaufland София полумаратон и състезанието за ученици се организират от Спортен клуб „Бегач“, Kaufland България и Представителството на Европейската комисия в България в партньорство със Столична община, Бюро за връзка на Европейския парламент в България и клуб „Приорити Спорт“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com