Трявна е първият град от Източна Европа член на Европейската туристическа мрежа

8019
Трявна е първият град от Източна Европа член на Европейската туристическа мрежа
Снимка: БГНЕС

Трявна стана първият град в Източна Европа, приет за член на Европейската туристическа мрежа.

Градът представлява област Габрово в Европейската мрежа на регионите за устойчиво и конкурентно развитие на туризма, съобщи за Радио Стара Загора кметът Дончо Захариев. Целта е обмяна на опит с други европейски туристически дестинации.

"Искаме активно участие в програмите "Еразъм +" и "Хоризонт 2020", за да станем част от европейския туристически маршрут", коментира Захариев, цитиран от КРОСС.

В духа на Възраждането и занаятите - Трявна, Габрово, Дряново и Севлиево

Във второто си издание тази седмица петъчната рубрика на „Българският пътеводител“ в Actualno.com остава на възрожденска въ...

Трявна се намира Централна България, разположена е в северните склонове на Стара планина, в долината на Тревненската река. Градът възниква Възниква през втората половина на 12 век с името "Търнава".

Трявна - средище на дърворезба, иконопис и самобитна архитектура - сама по себе си е музей. Къщите, църквите и улиците с чешми, площада с Часовниковата кула са запазили облика и духа от Възраждането. Посетителите на града могат да се насладят на уникатите от Тревненската художествена школа и на прекрасната природа.

Интересни забележителности в града са: Даскаловата къща, където се помещава Музеят на резбарското изкуство, Музеят "Тревненска иконописна школа", Часовниковата кула, „Славейкова къща", "Райкова къща", църквата „Св. Архангел Михаил". За любителите на спорта Трявна предлага два тенис-корта, площадка за мини-футбол, открит плувен басейн и редица други забавление като бадминтон, стрелба с лък и с въздушна пушка.

В близост се намира природен парк „Българка", където се намират природните феномени Виканата скала, Мъхнатите скали и Столища. На 7 км. от Трявна се намира курортното градче Плачковци, което е изходен пункт за пешеходни турове към Тревненския балкан. София - Трявна - 224 км. Пловдив - Трявна - 143 км. Варна - Трявна - 267 км.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com