Учителка пита Борисов, Радев и патриарха - защо не защитавате българщината в Турция?

10646
Учителка пита Борисов, Радев и патриарха - защо не защитавате българщината в Турция?
Снимка: Правителствена пресслужба

Темата за ролята на църквата продължава да е основен въпрос за българското общество през тази седмица. След като руският патриарх Кирил повдигна безпардонно болезнения въпрос дали България трябва да е вечно благодарна на Русия за освобождението си от Турция с цената на свободата си за сметка на руските интереси, отворено писмо до премиера Бойко Борисов, президента Румен Радев и главата на Българската православна църква (БПЦ) Неофит повдигна друг въпрос - този за управлението на българските православни храмове на територията на Турция.

Писмото е подписано от учителката Златка Чардакова, а с него настоятелно се иска от българската държава и българската църква да вземат отношение по желанието на Вселенската патриаршия и "дългогодишните безпрепятствени опити за асимилация и погърчване на българската общност в Истанбул от страна на гръцкия патриарх Вартоломей I".

Интелектуалци в писмо: Защо родното духовенство не постави пред Кирил въпроса за македонската църква?

Дълбоко сме огорчени, че архиереите на нашата БПЦ не повдигнаха пред руския патриарх Кирил въпроса за статута на Македонската православ...

Основната теза, която г-жа Чардакова развива в писмото, е, че патриарх Вартоломей I не позволява проповядване на български език в българските православни храмове в Истанбул. Г-жа Чардакова е категорична, че с поведението си гръцкият патриарх нарушава и турския закон, в когото е инкорпорирано "правото на малцинствените общности в Турция да изповядват своята религия на своя език".

"За пореден път и при освещаването на Желязната църква "Св. Стефан" в Истанбул, състояло се наскоро, в присъствието на българския премиер Бойко Борисов, патриарх Неофит раболепнически нарича гръцкия патриарх "Константинополски, Вселенски патриарх". От своя страна гръцкият патриарх отслужва на гръцки език и произнася реч на турски, сякаш е домакин, което е поредният показател за отнемане право на българите за проповядване на своя език и своего рода оскърбително отношение към тях, респективно към независимостта на Българската православна църква, част от която е и храмът "Св. Стефан". Важно е да се споменa, че в речта си, по време на откриването на храма, президентът на Турция Реджеп Таип Ердоган заявява, че българската общност има право да изповядва религията си на своя език", посочва в своето писмо Чардакова.

Златка Чардакова казва и, че "според турското законодателство Гръцката патриаршия няма право да сключва договори за църковни права на българи, живеещи в Истанбул, защото те са турски граждани". Изхождайки от тази гледна точка, тя счита, че договорът между Гръцката патриаршия и Българската православна църква от 1945 година, с който патриаршията признава правото на БПЦ да е автокефална само в рамките на държавните граници на България, според турските закони е престъпление, защото турските закони сочат, че Гръцката патриаршия в Истанбул е религиозен глава само на гърците, живеещи в Истанбул.

Именно заради това Чардакова иска от Бойко Борисов, Румен Радев и патриарх Неофит да отговорят на следните 5 въпроса:

Основана е Българската православна църква

Днес, 4 март, преди 1148 години - през 870 година е обособена и провъзгласена като автономна Българската православна църква. На Конста...

1. Какво включва понятието "управлява", касаещо българските храмове на територията на Турция и какви са правомощията на гръцкия патриарх, свързани с това "управление"?

2. На какъв език се издават кръщелните свидетелства и свидетелствата за граждански брак от църквите ни в Турция? И ако към настоящия момент се издават на гръцки език с добавен под него ситен шрифт на български език, кое е основанието, което го допуска?

3. Въз основа на кой правен или църковен документ в българските храмове в Турция се извършва богослужение на гръцки език и не е ли това отстъпление от извоюваната през 1870 година независимост на Българската църква?

4. На какво основание в обръщението от българска страна, в лицето на патриарх Неофит и в присъствието на български представителни лица, за обръщение към гръцкия патриарх се използва титлата "вселенски", а Гръцката патриаршия се назовава "Вселенска"?

Главата на македонската църква: Единомислено решихме, че искаме БПЦ за църква-майка

Писмото, което изпратихме до Българската патриаршия, че тя може да е наша църква-майка, е прието в пълно единомислие от нашия Свети ...

5. Какво е съдържанието в оригинал на протокола, подписан през 1945 година между делегати на Българската православна църква и представители на Гръцката патриаршия? Защо не е оповестен и представен от никоя от подписалите го страни? Има ли посоченият документ юридическа стойност?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Протест пред Съдебната палата иска оставката на Сарафов (ВИДЕО)

Обвинените за контрабанда Димитрови са имали влияние на високо ниво в държавата, твърди ДАНС

Времето утре - 17 април 2024 г.

Четвърти в НАТО сме по дами в армията

"Да, България" избира между девет имена кандидатите си за Европейския парламент

239 тона въглеродни емисии е спестила Kaufland България през 2023 г. от използването на палети за многократна употреба

"Правосъдие за всеки" организира протест срещу спряната съдебна реформа

Център за интеграция на ромите организира конкурс по проект финансиран от ЕС

Въпрос за 11 млн. долара: Държавата не знае чия е суперскъпата яхта с български флаг в Дубай (ВИДЕО)

"Засяга се правната сигурност": Прокуратурата с позиция срещу промените в Конституцията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com