Управителят на рудник "Ораново" няма да подава оставка

16876
Управителят на рудник "Ораново" няма да подава оставка

Открихме телата на Николай и Иван, съобщи управителят на рудник "Ораново" Валери Манов, който излезе на бариерата на рудника, предаде БГНЕС.

"Извикал съм още две спасителни групи от Бобов дол. Галерията е около 10 – 12 метра, миньорите са намерени на около 9-я метър. Телата са намерени паднали на самата изработка, били са затрупани от вал и въглища. Говорих с близките, първо тях информирах. Преди малко се видях с тях, подсигурихме средства за двете погребения, както и на днешното на Асен Грънчаров (той почина вчера в мината от инфаркт - бел. ред)", каза началникът на рудника.

"Всички миньори са застраховани и ще получат застраховката семейството им. Явно Николай и Иван са починали веднага. Предположенията ни бяха, че вътре е останало свободно пространство. За съжаление, не е. Може би звучи пресилено, но всички, които участваха в спасителната акция рискуваха живота си", каза още Манов. При ситуацията е нямало място къде да бягат - и да са видели калната вълна, и да са бягали назад, калта ги е застигнала, добави Манов.

Управителят на рудника заяви, че оставка няма да подаде след трагичния инцидент, взел живота на четирима затрупани миньори. "Лично не се чувствам виновен, отговорен като управител – да. Аз управлявам екип от хора, които седят зад мен, не съм направил нарушение. Сега трябва да управлявам тези хора в тези трудни моменти", каза още управителят на рудник "Ораново".

За 6 години в тази мина са загинали 8 души. През 2007 година загинаха четирима в два последователни инцидента. При първия починаха двама миньори, като имаше и няколко тежко обгорени лекувани с месеци в "Пирогов" от екипа на проф. Огнян Хаджийски, при втората заради кално свлачище загинаха двама души. И сега при тежкия инцидент на 16 юли отново при срутване и кално свлачище загинаха четирима миньори.

Историята

На 16-ти юли в рудник "Ораново" свличане на земна маса затрупа четирима миньори. До днес жертвите там са петима души. Ден след трагедията село Полена и село Полето се простиха с Асен Стойнев и Христо Младенов на 40 и 45 години.

Вчера шлосерът Асен Грънчаров, който бил на 200 метра под земята и на 600 метра от мястото, където копаеха колегите му, получи инфаркт и почина, докато е поправял развален двигател на машина.

В спасителната акция на 300 метра под земята се включи специализираният отряд на мина Челопеч. Скалата, която бе открита и спряла спасителните дейности бе взривена. Оцелелият шлосер Бойко Ружински каза тогава пред БГНЕС, че причина за срутването е неукрепена нова разработка и обвини директно за смъртта на двамата си колеги ръководството на рудник "Ораново". За шест години стопанисваният от пернишкия бизнесмен Красимир Михайлов рудник отне живота на шест души.

Вчера министър Драгомир Стойнев каза, че трагедията в "Ораново" разкрива две изключително вредни и опасни тенденции, на които трябва да се сложи край. На първо място той посочи абсолютното неспазване на правилата от страна на концесионера. Министърът отбеляза, че не са плащани концесионни такси в полза на държавата за второто полугодие на 2011г. и за 2012г., като общата сума до момента възлиза на 118 000 лв. с включените лихви. Фрапиращо нарушение според министъра е и фактът, че за 2013г. се работи без одобрен годишен работен план.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com