Управителният съвет на МУЗИКАУТОР гласува 50 000 лева за създаване на нови училищни химни в Третото издание на инициативата „Светилник“

1042
Управителният съвет на МУЗИКАУТОР гласува 50 000 лева  за създаване на нови училищни химни в Третото издание на инициативата „Светилник“
Снимка: МУЗИКАУТОР

Управителният съвет на организацията на автори и композитори МУЗИКАУТОР даде ход на Третото издание на инициативата „Светилник“, което се провежда под патронажа на Министерството на културата.

На свое заседание, проведено вчера, 24 юли 2023 г., ръководството взе решение да бъдат отпуснати 50 000 лева от бюджета на Културния фонд на организацията, с които да се постави стартът на Третото издание на инициативата „Светилник“ 2023/2024: „И мойте песни все ще се четат“. Със средствата от Културния фонд на МУЗИКАУТОР ще бъде финансирано създаването на химни за още български училища през новата учебна година.

Решението на Управителния съвет идва като естествен отговор на впечатляващите резултати, които „Светилник“ постигна в своите две предходни издания. Благодарение на тях вече 13 български училища от общините София, Нови Искър, Стара Загора, Казанлък, Благоевград и Кюстендил взеха участие в едно незабравимо преживяване за деца, родители, учители, творчески и филмови екипи, както и за МУЗИКАУТОР и всички партньори и дарители в инициативата.

Освен спомен за хиляди хора, чрез инициативата „Светилник“ училищата получиха свои специално създадени уникални химни, както и видеоклипове към тях, които отразяват идентичността, историята и ценностите им и които се превръщат в неразделна част от тяхната ритуализация.

„Това е и мисията на „Светилник“ – да обединява и да предложи модел, основан на музика, творчество, взаимодействие, отговорност и разбиране на ценностите, които изграждат и ни свързват в една хармонична общност“, подчерта Иван Димитров – изпълнителният директор на МУЗИКАУТОР. Той коментира още избора на слоган на Третото издание: „Избрахме стих от поемата на Иван Вазов „Моите песни“, защото  химните, които се създават, стават белег на общността и също така – част от всеки. А общностите, формирани в училище, имат най-дълбоки корени, които остават през целия живот“.

Всяко издание на инициативата завършва с кулминация – Празничен концерт за малки и големи „Светилник“, на който се представят премиерно новите химни, създадени за училищата. През 2023 г. той се проведе на Голямата сцена на Народен театър „Иван Вазов“, който бе основен партньор на събитието, а повечето от децата имаха възможността за първи път да влязат в дома на българския театър.

Инициативата „Светилник“ получи широката подкрепа на партньори, които участваха със собствени усилия и ресурси. Сред тях са Българската телеграфна агенция, Българското национално радио, Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов“, а събитието стана част от Календара на културните събития на Столична община за 2023 г. С инициативата се асоциираха също редица социално-отговорни компании, а част от тях се превърнаха в първите дарители на училищни химни – това са УниКредит Булбанк и Динамо Софтуер.

„В своето трето издание МУЗИКАУТОР ще продължи да разширява кръга на партньорите в името на каузата „Светилник“, каза още изпълнителният директор на МУЗИКАУТОР Иван Димитров. Той информира, че конкурсите за избор на училища в рамките на инициативата се предвиждат през октомври т.г., а скоро предстои да бъдат обявени и общините, в които те ще бъдат организирани.

Можете да чуете всички създадени химни в рамките на инициативата „Светилник“ и да видите техните видеоклипове в официалния YouTube канал на МУЗИКАУТОР на:

https://www.youtube.com/watch?v=OTdPij9QTUg&list=PLeGarEK9y_LLX2KEVmv8Ang9oNwKSlAtp

Повече информация за инициативата, училищата, партньорите и дарителите можете да намерите на:

https://www.musicautor.org/bg/campaign/svetilnik

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com