В Кипър помощ до 800 евро за велосипед, а в България няма велоалеи

1748
В Кипър помощ до 800 евро за велосипед, а в България няма велоалеи
Снимка: БГНЕС

В Кипър дават помощи в стойност от 200 до 800 евро за закупуване на велосипед, а в България няма добре развити велоалеи. Тази информация стана ясна от пресконференция за редицата мерки в защита на европейските потребители, включващи въвеждане на универсално зарядно устройство, актуализирани правила за безопасност на продуктите, включително и защитата при пазаруване в онлайн сайтовете.

Част от устойчивите политики в страните от Европейския съюз са най-различни. В Словения има центрове за обучение на гражданите да си ремонтират сами електрическите уреди, без да е необходимо да си купуват чисто нови и да замърсяват със стария електроуред природата. В Дания потребителския център е разработил приложение за мобилните телефони, в което края на деня гражданите могат да си вземат храна от магазин и ресторант на по-ниска цена, вместо да бъде изхвърлена. А в Кипър помощ от 200 до 800 евро за велосипед.

„Добро начало“ и „съществена стъпка“ са коментарите на част от евродепутатите ни за френското предложение за РСМ

Предложението на френското председателство на Съвета на ЕС за Северна Македония вече е факт. То е входирано в Комисията по външна полит...

Андрей Ковачев, евродепутат с квотата на ГЕРБ и член на Комисията по вътрешния пазар и защита на потребителите (IMCO), увери, че след като вече над 10 години се говори за универсално зарядно - usb type C, то след 24 месеца ще бъде факт за всички електронни устройства, освен към лаптопите. Хармонизацията и обхвата на единното зарядно ще бъде само 16 месеца по-късно от това на останалите електронни устройства. Което значи, че най-рано може да се очаква, че директивата през декември 2025 г. ще настигне и лаптопите. По думи на европейския депутат, чрез единното зарядно околната среда ще има по-малко натоварване.

Относно безопасност на продуктите, Ковачев сподели, че ще има ревизия на предишния законодател акт от 2001 г. и той да бъде така подобрен, че да отговоря за съществуващите продукти за онлайн пазара. Като цифровият пазарен акт е “абсолютна новост за света”, споделя още той. По този начин потребители, които купуват най-различни стоки и услуги няма да бъдат подложени на манипулация или фалшификация от самата реклама в публичното пространство. А спрямо рекламите - при тях ще бъде забранено на профилиране на потребителя по секуаност, както и по етническа принадлежност.

Игнат Арсенов, директор на Дирекция „Контрол на пазара“ на Комисията за защита на потребителите, съобщи, че системата Rapid Alert System for dangerous non-food products (РАПЕКС) работи от 2003 г. е не е спирала да бъде ефективна в страните-членки на ЕС. Като целта на системата е да осигури бърза и ефективна обмяна на информация между националните власти на всички държави-членки по отношение на опасни продукти, които се предлагат на пазара. Условията за функциониране на системата са обобщени в т.нар. “РАПЕКС насоки“. Като членките на ЕС подават сигнали, където са регистрирани всички опасни стока - модели, партидни стоки и така потребители и търговци се ориентират къде са опасните стоки на пазара и какво да не взимат. По думи на Арсенов и КЗК участва в системата РАПЕКС, като през последната година е имало от българска страна 66 нотификации за нередности. Те са в текстилните продукти и заемат 58 % от всички случай. Като това обхваща детските облекла, които могат да причинят задушаване при децата, както и 17% в детското оборудване, което може да ги накара да се наранят сериозно. По данни на Арсенов, за 2021 общия брой реакция от КЗК е над 4000.

Антоан Атанасов, юрисконсулт на Българска национална асоциация „Активни потребители“ разказа, че у нас потребителските организации биват осакатени, защото през годините е много нисък броя от колективни искове. “Нямат увереността, че ако не спечелят делото, организацията няма да фалира.” Атанасов споделя още, че организациите имат малко гаранции, че ако защитат правата на потребителите държавата няма да им помогне.

Андрей Ковачев: Има опити за лобиране сред депутатите за промяна на позицията спрямо РСМ, ако въпросът стигне да парламента

"Българският премиер многократно е заявявал, че ако има промяна на българската позиция, тя трябва да мине през гласуване в българския п...

Соня Спасова, директор на Европейския потребителски център България препоръчва да се пазарува онлайн само ако даден продукт е нужен, но ако се поръчва, то доставката да бъде в в офис на куриера, защото по този начин се спестяват вредни емисии във въздуха. Да се залага на хотели, които са обявили екополитика и да се стимулират да се спазват. По възможност да се пазарува в магазини втора ръка, както и да се купуват нови дрехи от рециклирани тъкани.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Над 340 кандидати за българско гражданство от Русия са подали фалшиви документи

Без конкуренция: Само “Сиела Норма“ иска да осигурява машинния вот

Евгения Чаушева от Actualno.com е сред носителите на наградите "Рицар на книгата"

Ето кога изплащат великденските добавки и кога пенсиите за май

Амнести Интернешънъл: Медиите се сблъскват със заплахи, тормоз и кампании за очерняне

Прогноза за времето - 24 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com