В завод "Миджур" се утилизирали скачащи мини от устието на р. Марица?

31064
В завод "Миджур" се утилизирали скачащи мини от устието на р. Марица?
Снимка: БГНЕС

Най-вероятно мините са от границата с Турция и Гърция. Става въпрос за противопехотна скачаща мини с каквито е осеяно устието на река Марица. Това заяви експертът по сигурност и антитероризъм полк. Иван Бояджиев по повод трагедията в завод "Миджур" в ефира на bTV. Когато те са били слагани около Втората световна война, мястото е било пустош. Сега там има дървета и трева, което прави мястото трудно за работа.

Първоначално Гърция отказала да се занимава с разчистването на своята част от територията около р. Марица и предлагала с това да се занимават българите. Впоследствие според полк. Бояджиев все пак започнало някакво почистване и така мините се озовали в България.

В завод "Миджур" с години трупали забранени количества взривни вещества

В завода във видинското село Горни Лом, където при взрив загинаха 15 души, е било нещо обичайно да се трупат забранени количества взрив...

Гръцките мини са по-опасни дори от съветските. Последните се изтърбушвали много по-лесно, докато гръцките дори разглобени, пак може ли да гръмнат, обясни експертът.

По въпроса за инцидента той предположи, че хората са били струпани на едно място и вероятно са им показвали нещо ново. Около тях е имало взривоопасни патериали, които не са били разчистени и това е довело до колосалния взрив.

Според полк. Бояджиев е нормално хората да са работели на опасното място, след като в радиус на 30-35 км от селото няма работно място. По думите му шефовете на завода може да са получавали и по 25 000 лв на месец, тъй като утилизацията на такива мини е работа, която малко хора биха се съгласили да правят и е доходоносна, каквито са и остатъчните материали в края на процеса.

Това е престъпна небрежност, няма нито един наказан за взривовете в различни заводи из страната, коментира експертът трагедиите из различните заводи за утилизация. Тойне вярва и този път да се стигне заключения и наказани. По думите му разследването ще е изключително трудно, защото на мястото не е останало нищо.

Истинският оглед на завод "Миджур" ще започне на 3 октомври, тогава е обявен и Ден на траур

Същинският оглед на мястото на взрива в завода в село Горни Лом ще започне утре сутринта. Причината е, че 24-те часа, които трябва ...

„Съвсем е бил занижен контролът в завода”, подчерта полк. Бояджиев. Той допълни: "Не може да е била голяма дисциплината и да е вярно, че е имало контрол при такива разрушения".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com