X
 
 

Валентин Радев: Натискът върху границата на България е намалял със 70%

400 0
Валентин Радев: Натискът върху границата на България е намалял със 70%
Снимка: БГНЕС
Благодарение на финансовата и експертна помощ от Европа, включително и от България, към момента около 7300 души са били върнати в страните по произход от либийските власти.

Оценката на италианския вътрешен министър за намаляване на натиска по Средиземноморието коментира и министър Валентин Радев след дискусиите в ЕС по въпроси за състоянието на миграционните процеси.

Захариева: Миграционният натиск е намалял с 89%

Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева се срещна във Виена с федера...

Той определи това като много добър знак и припомни, че през последните месеци със 70% е намалял и натискът върху нашата граница в резултат на усилията, положени от българските власти, финансовата помощ от ЕС, както и на изграденото временно инженерно съоръжение на българо-турската граница.

След пресичане на маршрута през Балканите, и с участието на НАТО, в България отчитаме известен натиск през Черно море, но той е много малък – посочи министър Радев и подчерта, че много добре работи споразумението между Турция и ЕС, включително и на двустранна основа: Успяваме да задържаме нелегални мигранти, дори и в международни води, при опит да стигнат Румъния, които връщаме и Турция приема веднага. По същия начин се процедира спрямо всички онези, на които е било отказано убежище или закрила.

В контекста на обсъжданията на въпросите за борбата с тероризма българският вътрешен министър изрази удовлетвореност от конкретността на разговорите, общата загриженост и стремежа за солидарен отговор на това явление. Министрите на вътрешните работи от ЕС са дискутирали и възможностите за ограничаване на радикализацията, както и ключовата роля, която има обменът на информация между държавите. „България е сред страните, които осъществява активен обмен на ценна и качествена информация, и това е сред фокусите в работата ни“, подчерта министър Радев.

Вътрешният министър категорично отрече твърденията за корупционни практики по границата и съобщи, че във връзка с тях е предоставил на вниманието на депутатите в Европейския парламент актуални данни. Той припомни също, че в охраната на българските граници от началото на годината са се включили 1029 представители на Фронтекс, само на българо-турската граница са работили 664 души. „Няма нито един сигнал за нехуманно поведение или други укоряващи сигнали от представители на партньорски служби, които ни помагат“, заяви Радев.

Сърбия се оплака: Все повече мигранти идват от България

Министерството на отбраната на Сърбия съобщи, че през последните пет дни е регистриран увеличен миграционен натиск от България и Македо...

Министърът на вътрешните работи използва възможността да поздрави българските пожарникари с професионалния им празник – 14 септември, и отново сподели мнението, че е необходимо повишаване на заплатите на всички служители на МВР. „Дебатите в Съвета за социално партньорство са кога и как това да бъде направено. На едно мнение сме, но е важно действията да бъдат обмислени и обвързани с политики“.

Министър Радев коментира и друг актуален въпрос за страната ни от последните седмици. „Уверен съм в професионализма и капацитета на експертния екип. Те работят по правилата, под ръководството на прокуратурата“.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално