ВАС иска указа на Първанов

5951
ВАС иска указа на Първанов
Делото е образувано по частна жалба на чужденец, с която той води дело за отмяна на гражданството му

ВАС изисква от президента Росен Плевнелиев да даде указа, с който Георги Първанов е упълномощил вицепрезидента Ангел Марин през втория си мандат да дава или отнема гражданство. Това става ясно от определението на ВАС, предаде БГНЕС.

Делото е образувано по частна жалба на чужденец, с която той води дело за отмяна на гражданството му. Тричленен състав на ВАС, за да реши този въпрос трябва да получи указа, с който Първанов упълномощава Марин да "дава и възстановява българско гражданство и освобождава и лишава от него". И тъй като по делото няма такава информация, съдът определя тя да бъде събрана служебно, чрез запитване до президентството. Определението е на тричленен състав на ВАС от днес. Председател е съдия Панайот Генков.

Само Плевнелиев можел да спаси Марин и Първанов

По правило трябва да има издаден Указ от президента Георги Първанов и по време на втория му мандат, за да може вицепрезидента Ангел Мар...

Експерти коментират, че принципът и за другите пълномощия на Ангел Марин се определя по същия начин. В определението по делото за гражданство съдът иска, ако няма такъв указ за втория мандат "това да бъде заявено изрично и писмено". Делото ще се докладва за незабавно решаване, след като бъде получен отговор от Президента на Република България. Определението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.

Миналата седмица на 25 януари БГНЕС публикува списък със скандалните помолвания на вицепрезидента Ангел Марин. От тях стана ясно, че Марин помилвал предимно престъпници осъдени за убийство и други тежки престъпления. В "Списъка на помилваните лица в периода 2002 г. – 2011 г.", има и тотални парадокси като този, че указът за помилване е издаден преди присъдата да влезе в сила.

Ден по – късно стана ясно, че Ангел Марин се оказа незаконен вицепрезидент през втория си мандат и указите му може да се озоват в съда. Липсва указ на Георги Първанов за упълномощаване на вицепрезидента за мандата от 2007 до 2012 г. Съшият ден настоящият вицепрезидент Маргарита Попова потвърди, че не е видяла действително указ, издаден от президента Първанов, за упълномощаване на вицепрезидента Марин. Днешното решение на ВАС означава, че Първанов е бил длъжен да издаде указ, с който да възложи пълномощията на Ангел Марин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com