ВАС с важно решение за максималната скорост на мотопедите

6989
ВАС с важно решение за максималната скорост на мотопедите
Снимка: Getty Images / Guliver

Върховният административен съд (ВАС) отмени разпоредби от Правилника за прилагане на Закона за движението по пътищата, която влиза в колизия със самия закон. Става дума за текста от правилника, който предвижда, че мотопедите могат да се движат с максимална скорост от 50 км/ч. В ЗДвП обаче е предвидено, че допустимата скорост е 45 км/ч.

Проблемът идва от там, че правилникът е приет през 1996 г. – три години преди действащия Закон за движението по пътищата, но не е отменен и до днес. В продължение на 10 години в него не са правени никакви промени, но от 2006 г. до 2015 г. e изменян 9 пъти. Това показва, че серия от правителства (той е приет и съответно трябва да бъде отменен с постановление на Министерския съвет) продължават да го припознават като нормативен акт, регулиращ движението по пътищата.

Нещо повече – самият ЗДвП има специална разпоредба (§10), която предвижда, че „подзаконовите актове по прилагането на отменения Закон за движението по пътищата запазват действието си, доколкото не противоречат на този закон“. Още: Съдът ще умува по ограничението на скоростта за скутери до 50 кубика

Преди няколко години по жалби на различни граждани, ВАС започна да отменя текстовете от правилника, които противоречат на ЗДвП.

В днешното си решение върховните съдии посочват, че в случая с пределно допустимата скорост за движение на мотопедите е налице противоречие между по-висок по степен акт с по-нисък по степен акт. 

„Задължението на правораздавателните органи да прилагат по-високия по степен акт не означава мълчалива отмяна на по-ниския по степен акт, поради изискването за правна сигурност, т.е. да е ясно дали един подзаконов нормативен акт е отменен, или не, доколкото адресати на същия са не само правораздавателните органи, а в случая и водачи на ППС и пешеходци“, подчертават те. И заявяват, че разпоредбата от правилника трябва изрично да бъде отменена, „за да не съществуват в правния мир разпоредби, които противоречат на закон и поради това да нарушават правата на гражданите“. 

„С отмяната и приемането на съответни на закона норми ще се осигури яснота и прозрачност по отношение изискванията към гражданите, както и по отношение правата и задълженията им във всеки един конкретен случай“, заключават върховните съдии.

В решението си те посочват, че с оглед спазването на принципите на достъпност, публичност и прозрачност, последователност и предвидимост, изричната отмяна на чл. 73, ал. 1 от ППЗДвП в частта: категории – „М“, в населено място – 50 км/ч, извън населено място – 50 км/ч е гаранция за правна сигурност в обществото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com