Вече можем да подаваме данъчна декларация по интернет без електронен подпис

20119
Вече можем да подаваме данъчна декларация по интернет без електронен подпис
Снимка: БГНЕС

От днес можем да подадем данъчна декларация по интернет чрез персонален идентификационен код. За първи път ще имаме възможност да декларираме доходите си онлайн без електронен подпис, а ако го направим до края на март, ще получим и 5% отстъпка от данъка за довнасяне.

За разлика от предишните години, когато 5% отстъпка за подадена декларация и платен данък се получаваше до десети февруари, от тази година данъчните променят срока и отстъпката ще се получава само за интернет деклариране до 31 март, предаде БНР.

Хартиените и интернет декларации на Пеевски изглеждат едни и същи

Писмените декларации за имотното състояние на депутата от ДПС Делян Пеевски са идентични с тези, които са качени на сайта на Сметната п...

Говорителят на НАП Росен Бъчваров поясни: "Най-съществената новост и най-положителното по наше виждане е възможността данъчните декларации да се подават онлайн не само с електронен подпис, но и с безплатния, издаван във всеки офис на НАП, персонален индентификационен код. Това съдържа много голям потенциал, поне по отношение на физическите лица, да си спестят време и изобщо персонален контакт със структурите на Националната агенция за приходите, давайки им възможност до края на март 2015 година да получат и 5% отстъпка от данъка, който имат да внасят".

Тази отстъпка може да се използва само за данъка за довнасяне, тоест това, което работещите са получили през последните три месеца на миналата година.

"Истината е, че при системата на плоския данък, по логичния модел е да има точно такъв механизъм, през който не е удържането в последното тримесечие, първо, дава възможност за ползване на 5% отстъпка, второ хармонизира реда, какъвто е валиден за самоосигуряващите се лица. Но, в края на краищата, законодателят прецени, че даването на свобода на избор е най демократичният и най гъвкав модел. Така че сега през 2015 година този, който сметне за нужно, може да помоли данъка за последното тримесечие да му бъде удържан и тогава най-вероятно данъчната декларация през 2016 година ще е нулева, тоест няма да има данък за довнасяне", допълни той.

Хората с доход до минималната работна заплата за миналата година, тоест 340 лева, ще могат да получат обратно данъка върху до ходите си. Условието е, те да нямат никакъв друг доход, което прави кръга на хората, които имат право на това облекчение минимален.

Данъчната декларация става само 4 страници?

Декларацията за облагане на доходите на физическите лица с 10% плосък данък да стане само четири страници вместо сегашните 30-40. Тов...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...