Вярно ли е, че АМ "Хемус" се отлага за неопределено време? МРРБ отговори

8051
Вярно ли е, че АМ "Хемус" се отлага за неопределено време? МРРБ отговори
Снимка: МРРБ

Предложените от Министерството ва регионалното развитие и благоустройство (МРРБ) промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ) не касаят доизграждането на автомагистрала „Хемус“.

МРРБ внесе това уточнение на 2 ноември заради "тиражирани в медиите и социалните мрежи неотговарящи на истината твърдения и спекулации, че АМ „Хемус“ се отлага за неопределено време или за след 100 години".

Такава информация например бе разпространена от в. "Труд" в четвъртък - твърди се, че Министерски съвет не е одобрил предложената нормативна промяна (вижте тук), както и че строежът на "Хемус" "отново се отлага за неопределено време".

Още: Министър: Магистрала "Хемус" е зачената в грях

Какви промени се предлагат?

Става въпрос за предложените от ведомството промени в края на октомври. Ако бъдат приети, те ще въведат механизъм, чрез който публични държавни или общински инфраструктурни обекти без пълния обем строителна документация, които отговарят на техническите правила, норми и изисквания за съответния вид строеж, да бъдат завършени и въведени в експлоатация.

Към тях спадат елементи на техническата инфраструктура като транспортната инфраструктура и съоръженията към нея – мостове, тунели, надлези, подлези, прелези, ВиК инфраструктура, електрически подстанции, хидромелиоративни строежи и др.

Още: С етикет АМ "Хемус": Без пълна документация да може да работи - законова идея

Мотивите на МРРБ са, че в съществуващия ЗУТ липсват и разпоредби, които да определят статута на започнали, изградени, реконструирани и ремонтирани обекти без изискващите се по ЗУТ строителни книжа - одобрени инвестиционни проекти и издадено разрешение за строеж, за хидротехнически съоръжения и прилежащите им съоръжения, публична собственост на държавата и общината, които съгласно чл.137, ал.1, т.1, б. “д“ от ЗУТ представляват строежи от първа категория.

Проектът на Закон за изменение и допълнение на Закона за устройство на територията и документацията към него са публикувани за обществено обсъждане на 26 октомври 2023 г. в Портала за обществени консултации и на интернет страницата на МРРБ. Срокът за обществено обсъждане е 30 дни.

Снимка: АПИ

Уточнението от МРРБ

"Припомняме, че от целия проект за АМ „Хемус“ единствено на участък 4 беше констатирано незаконно строителство и то е премахнато. Доизграждането на аутобана по трасето София - Варна не зависи от предложените за обществено обсъждане промени в ЗУТ", гласи позицията на ведомството на Андрей Цеков.

Още: Регионалният министър каза ще се оскъпи ли "Хемус" и какво става със "Струма"

"Предлаганите промени ще регламентират въвеждането в експлоатация и носенето на гаранционна отговорност на основни ремонти, възлагани като текущ ремонт и поддръжка, по автомагистрала „Тракия“ в участъка Чирпан – Стара Загора, някои второкласни и третокласни пътища, както и вече ремонтирани тунели и виадукти по вече изградените участъци на АМ „Хемус“", уточняват още от МРРБ.

Липсата на правна уредба до момента, която да урежда този вид строежи, доведе до невъзможност те да бъдат завършени и въведени в експлоатация. Същевременно тяхното премахване е нецелесъобразно и икономически необосновано в случаите, в които са били допустими по правилата и нормативите, действали по време на извършването им или съгласно действащия закон, казват от министерството.

Освен че са публична собственост на държавата или на общините, тези строежи имат предназначение за трайно задоволяване на обществени нужди, като голяма част от тях представляват национални обекти и/или обекти с национално значение, както и обекти с първостепенно общинско значение.

"За да се гарантира общественият интерес, МРРБ залага в законопроекта регламенти към възложителите и необходимата документация. Изразеното експертно становище на администрацията на Министерски съвет по предложения проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за устройство на територията и документацията към него не препятства течащата в момента процедура по общественото му обсъждане. Експертните екипи на МРРБ и Министерски съвет работят съвместно за цялостна и задълбочена реформа в ЗУТ, която ще регламентира намаляването на административната тежест. Предложенията за настоящите промени сега целят в спешен порядък да се разреши належащият проблем със статута на строежите", завършва позицията на МРРБ.

Още: Разследването по делото "Хемус" е приключило, какво следва?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Вход свободен в Националния военноисторически музей по случай 6 май

Промените в Закона за хазарта: Защо сега и кой всъщност печели?

Обучителният център на BILLA в София отваря врати за посетители

Съдилищата не искат да гледат дела срещу кадруването в държавните фирми

Укрепват подпорната стената, която рухна на АМ "Струма" (СНИМКИ)

Теглят номерата на машините за удостоверяване на вота 2 в 1

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com