Вноските за пенсия растат с по 1% през 2017 г. и 2018 г.

6216
Вноските за пенсия растат с по 1% през 2017 г. и 2018 г.
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Вноските за пенсия ще нарастват с по 1% през 2017 г. и 2018 година. Това е договорено на среща при министър-председателя Бойко Борисов с участието на бизнес и синдикати, предаде БНР.

Отпада първоначалното намерение да нараства и вноската за безработица, е научило националното радио.

Борисов: Непреклонни сме за възрастта за пенсиониране

Всички ние се опитахме да подходим по-отговорно, прецизно и детайлно, защото дни наред се говори за пенсионна реформа. Това каза прем...

Настояването за увеличение е на бизнес организациите. И сега в Закона е записано 2% увеличение, но то трябваше да отиде в частните фондове. На срещата при Борисов е решено средствата да се насочат към държавния пенсионен стълб.

Отстъпка правителството прави и на синдикатите – възприема се настояването работещите при 1-ва и 2-ра категория труд да се пенсионират по-рано – съответно на 55 и 60 години. Самата пенсионна възраст за категорийните работници ще нараства по схемата, предложена от МТСП. Ще се запази сегашната разпоредба работещите в силикозното производство да се пенсионират на 45 години. Там наетите са няколкостотин души.

До края на 2015 г. ще е факт и възможността за прехвърляне на средства от частните пенсионни фондове към държавния "Сребърен фонд" и обратно. Все още не е уточнено колко пъти ще е възможно да се прави това.

Ако имат средства, професионалните пенсионни фондове ще започнат да плащат от догодина срочни пенсии на категорийни работници. Ако няма достатъчно пари в партидите, те ще отиват в НОИ, за да се гарантират правата им.

Пенсиите с леко повишение

Надзорният съвет на НОИ реши от 1 юли 2015 г. пенсиите, отпуснати до 31 декември 2014 г., да бъдат осъвременени с 1,9 на сто, съобщиха ...

От доклад на временната комисия за проучването на финансовото състояние на пенсионноосигурителните дружества, оглавявана от Корнелия Нинова, става ясно, че реалната доходност на универсалните пенсионни фондове е положителна и за целия период, откакто съществуват, тя е средно 1.46%.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com