Все повече българи си купуват стаж за пенсия

7191
Все повече българи си купуват стаж за пенсия
Снимка: iStock/Guliver

Все повече българи си плащат, за да могат да се пенсионират. Само за първите три месеца на тази година 324 кандидат пенсионери са си купили стаж за пенсия. Това е увеличение с 55% спрямо същия период на миналата година, когато стаж са си купили 209 човека. Това показват последните данни на Националния осигурителен институт, цитирани от Труд.

Общата сума, която се внесли кандидат пенсионерите, е 2,94 милиона лева, докато преди година сумата е била 2,5 млн. лева. Пандемията от коронавируса и последвалите съкращения на работници в много фирми са една от причините все повече хора да не могат да натрупат нужния стаж, въпреки че вече имат навършена пенсионна възраст, коментират експерти. Най-често дълготрайно безработни са именно хората в предпенсионна възраст. Другата причина да си плащаме за пенсиониране е непрекъснатото вдигане на изисквания стаж и възраст за пенсия.

Как можем да получим четвърта пенсия?

Животозастрахователи, пенсионни институции, банки и инвестиционни дружества ще могат да предлагат четвърта пенсия у нас. Това ще стане ...

От 1 януари жените вече се пенсионират на 61 години и 8 месеца, при 36 г. стаж, а мъжете на 64 години и 4 месеца и 39 години стаж, като нужният стаж продължава да расте с по 2 месеца през следващите години. През миналата година българи са платили над 14,6 млн. лева, за да могат да се пенсионират, докато през 2019 г. са внесени вноски за близо 14 млн. лева, показват още данните на НОИ.

От началото на тази година стажът за пенсия поскъпна заради ръста на минималната заплата от 610 на 650 лева. Така, ако искаме да си купим месец стаж, трябва да платим 128,70 лева, а за година - 1544,40 лева. Има три варианта, при които хората могат да си купят стаж за пенсия: за времето на обучение за завършено висше или полувисше образование, за периода, в който карат докторантура или до 5 години, недостигащ стаж по общия ред. Купеният стаж се зачита за осигурителен от трета категория и може да се ползва само при пенсиониране.

Хората внасят сумата на осигурителните вноски за своя сметка по банков път, като “закупеният” стаж се установява с удостоверение, което се издава от съответното териториално поделение на Националния осигурителен институт. Осигурителният доход за времето, за което е “закупен” осигурителен стаж, не се взема предвид при изчисляването на индивидуалния коефициент на пенсионера.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

След като Сарафов нареди проверка: Ето какво нарушения откриха в СРП

До 30 000 лв. за проекти за бизвес на хора с увреждания дава МТСП

Светият синод избра врачанския митрополит Григорий за наместник-председател

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Свещеник в гладна стачка заради касирания избор в Сливенската епархия (СНИМКИ)

Не ходете в планините, има мъгла, дъжд и сняг

Велико Минков обвини държавата, че му пречи да е баща

Къде са 400 млн. лева за пътна безопасност?

Светият Синод избира наместник-председател

Прогноза за времето - 19 март 2024 г. (вторник)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...