Във ВСС ще взимат по над 10 000 лв. заплата, макар и с изтекъл мандат

3099
Във ВСС ще взимат по над 10 000 лв. заплата, макар и с изтекъл мандат
Снимка: БГНЕС

Основната заплата на членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще надхвърли 10 хил. лв. и ще стане 10 194 лв. Това следва от данните на Националния статистически институт (НСИ) за средната брутна месечна заплата през последното тримесечие на 2022 г., според която се формират възнагражденията и на магистратите.

Същите стават заплатите на председателите на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС), на главния прокурор и на директора на Националната следствена служба (НСлС). След добавяне на процента за прослужено време възнагражденията им нарастват на 14 272 лв., пише lex.bg.

Съдии не успяха да върнат прекратени конкурси за повишаване, реши неокончателно ВАС

Тричленни състави на Върховния административен съд (ВАС) отхвърлиха жалбите на съдии от Софийски градски съд срещу решения на Съдийскат...

За първи път възнагражденията във ВСС ще надхвърлят 10 000 лева, а по-интересното е, че ръстът идва в период, в който Съветът работи с изтекъл мандат на членовете си. Народното събрание не успя да избере нов състав на ВСС и досегашните членове, които избраха Иван Гешев за главен прокурор през 2019, останаха на постовете си. Мандатът на главния съдебен инспектор също е изтекъл.

В края на септември 2022 г. Конституционният съд все пак взе решение, че с изтичането на срока, за който са избрани, главният инспектор и инспекторите в Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) изпълняват своите функции до избиране от парламента на техни наследници. Това значи, че се дава възможност на ръководствата на държавни органи да разполагат фактически с безсрочни мандати – особено в политическа криза с трудно сформиране на дългосрочно работещо Народно събрание.

Членовете на ВСС, шефовете на ВКС и ВАС, главният прокурор и директорът на НСлС получават 90% от заплатата на председателя на Конституционния съд. Според Закона за съдебната власт главният инспектор получава колкото член на съвета.

Възнаграждението на председателя на КС пък се формира като средноаритметично от заплатите на президента и председателя на Народното събрание. Възнаграждението на държавния глава се равнява на две депутатски заплати, а това на председателя на Народното събрание е с 55% повече от заплатата на народен представител.

Арест за бившия депутат и член на ВСС Иван Димов - защо Австрия го издирва?

Бившият член на Висшия съдебен съвет (ВСС) и някогашен депутат от ОДС Иван Димов е бил задържан по искане на Австрия. Арестът е станал ...

Според данните от НСИ през декември 2022 г. средната работна заплата в обществения сектор е била 2127 лв. Това значи, че ако имаше парламент, депутат би получавал 6381 лв., а председателят на Народното събрание – 9891 лв. Заплатата на президента е 12 762 лв., а на председателя на КС – 11 327 лв.

Най-ниската заплата в съдебната система – тази на младшите магистрати, от 1 януари 2022 г. е 2992 лв. По закон сега тя трябва да стане поне 3500 лв.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Работно време на хипермаркети Kaufland по време на празниците

КТ „Подкрепа“ организира празнично шествие и концерт

Кой има имен ден днес, 1 май, 2024 г. Честито!

Отиде си именит пловдивски писател

Прогноза за времето - 1 май 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 30 април 2024 г.

Изкарват над 8000 полицаи по пътищата за празниците

Дневен хороскоп за 1 май 2024 г.

Фаза на Луната на 1 май 2024 г.

13-ият “Байк и рън за Чепън” събра 3000 лв. за опазване на вековните дървета в България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com