За 10 години: Нивите поскъпнаха с до 464%

6092
За 10 години: Нивите поскъпнаха с до 464%
Снимка: Йорданка Калчева

Цените на нивите в България са в много широки граници - от 163 лв. до 2254 лв. за декар, показват данни на Националния статистически институт. Най-скъпа е земеделската земя в житницата на страната - Североизточна България, и по конкретно в района около Добрич. А най-ниски са цените в Радомир и няколко села в София-област.

Лидер по отношение на цените на нивите е Генерал Тошево, където прокупко-продажбите през миналата година са били на средно ниво от 2254 лв. за декар. Освен в Генерал Тошево, в още три общини от област Добрич цените на нивите са над 2000 лв. за декар. Това са Добрич-селска - с 2182 лв./дка, следвана от Балчик с 2035 лв./дка, и Шабла с 2000 лв./дка. Доста скъпи са и нивите в община Тервел - 1607 лв./дка. В житницата на България най-ниски цени при сделките с ниви са регистрирани в Крушари - 1000 лв./дка, показват данните на НСИ.

В Добричко търсенето на земеделска земя е повече от предлагането. Там отглеждат предимно пшеница, което осигурява добра печалба на земеделските стопани и съответно е причина за високите цени на нивите. В района на Силистра нивите също са много скъпи в сравнение с други части на страната, което отново се дължи на доброто развитие на земеделието и отглеждането на пшеница. В цялата област земеделската земя струва над 1000 лв. за декар. Но най-скъпо е в самата община Силистра (1605 лв./дка). След това са Кайнарджа - 1599 лв./дка, Главиница - 1513 лв./дка, и Дулово - 1487 лв./дка. Най-евтина в Силистренско е земята в Ситово - по 1088 лв./дка.

В топ три по отношение на цените на имотите, след района на Добрич и Силистра, попада и община от Варненска област. Това е Ветрино с 1395 лв./дка. В района на Варненско на второ място по цени е Вълчи дол с 1328 лв./дка. Малко след това са нивите в община Суворово, където за декар искат 1213 лв. Над хилядарка е и декар земеделска земя в община Долни Чифлик - 1019 лв. В останалите общини във Варненска област нивите струват под 1000 лв. за декар. Най-евтино е в община Бяла, където сделки с ниви сключват при средна цена от 540 лв./дка.

Причината за ниските цени на нивите в Бяла, е че ако не може да бъде променено предназначението им, така че върху тях да се строи, те не представляват голям интерес за инвеститорите, въпреки че са близо до морето. Оказва се, че във област Варна разликата между цените на най-скъпите и най-евтините ниви е близо три пъти

Къде земеделската земя в България носи най-много пари?

Да купиш нещо на ниска цена, след което да го продадеш по-скъпо, е принцип зад всяка успешна сделка. Инвестицията в земеделска земя отг...

Нивите поскъпнаха с до 464% за 10 години

За период от 10 години най-много са поскъпнали нивите в област Шумен - с 464%, показват данни на Националния статистически институт. И през миналата година, в която върлуваше Covid-19, Шумен отново е на първо място по повишение на цените на земеделската земя с 10,6%. Голямото увеличение се дължи на това, че преди десет годни нивите в Шумен са били едни от най-евтините в страната. А сега вече доближават средното ниво на цените в България, а в някои от общините в областта са значително над него.

На второ място по повишение на цените на нивите за период от 10 години е област Силистра с ръст от 426,2%, показват данните на НСИ. Търсенето на земеделски земи в района на Силистра е голямо и това води до покачването на цените им.

Любопитното е, че топ три по поскъпване на земята се допълва от област Видин с ръст от 378,9% за 10 години. В резултат нивите в областта вече струват над хилядарка за декар. Така те вече изпреварват по цени земеделската земя в почти цяла Южна България.

На четвърто място по повишение на цените на нивите е област Варна с 366,4% увеличение за 10-годишния период. Районът е привлекателен за инвеститорите, което повишава и цената на земята. В още три области на страната ръстът на цените на нивите е над 300% за 10 годни. Това са Сливен (+335,7%), Враца (+334%) и Ямбол (+301,8%). Средно за страната земеделската земя е поскъпнала с 273% за периода. Като само в една област има понижение на цените на нивите и това е Кюстендил. Оказва се, че покупката на земя е изключително добра инвестиция.

Използваната земеделска площ у нас доближава 4 милиона хектара

Стопанствата в България са увеличили използваната земеделска площ с 9 на сто през последните 10 години. Това показват предварителните д...

София-област са най-евтините ниви в страната

Интересен е пазарът на земеделска земя в област Русе. В три от общините в района нивите струват над 1200 лв. за декар. Най-скъпи са нивите в община Сливо поле, където средната цена на сключените сделки е 1381 лв./дка. Това поставя Сливо поле сред районите в страната с най-скъпа земеделска земя. В самата община Русе нивите струват по 1253 лв. за декар, а веднага след това е Две могили с 1219 лв./дка. В останалите общини в Русенско нивите вървят на цени малко под или малко над 1000 лв. за декар.

В още две общини в страната сделките с ниви са на ниво над 1300 лв. за декар, показват данните на НСИ. Това са Грамада, Видинско с 1346 лв./дка и община Козлодуй, Врачанско с 1320 лв./дка. Над 1200 лв. за декар пък струват нивите в няколко общини в областите Разград, Плевен, Шумен и Враца.

Най-ниски са цените на нивите в Радомир, област Перник - 163 лв./дка. На следващите места по най-евтини земеделски земи са две общини от София-област - Елин Пелин и Мирково, където сделки са сключвани съответно за 179 лв. и 180 лв. за декар. Под 200 лв. за декар са и нивите в още две общини от София-област. Това са Чавдар (198 лв./дка) и Горна Малина (190 лв./дка).

Къде е най-изгодна арендата - НАУЧЕТЕ ТУК!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com