За 6 месеца БЧК е подпомогнал над 143 000 души, засегнати от войната в Украйна

1983
За 6 месеца БЧК е подпомогнал над 143 000 души, засегнати от войната в Украйна
Снимка: Getty Images

Повече от 4,1 млн.лв. са постъпили по линия на организираната от Българския Червен кръст Национална кампания за набиране на средства в подкрепа на засегнатите от конфликта в Украйна, която започна на 27 февруари.

Повече от 4.1 млн.лв. са постъпили по линия на организираната от Българския Червен кръст Национална кампания за набиране на средства в подкрепа на засегнатите от конфликта в Украйна, която стартира на 27 февруари т.г.
Над 143 хиляди души са били подпомогнати у нас от Българския Червен кръст през изминалите 6 месеца, в зависимост от нуждите им. От началото на военния конфликт в Украйна, БЧК е изпратил над 225 тона помощи (нови дрехи, обувки, консумативи, хигиенни материали и др.) в подкрепа на местното население чрез Украински Червен кръст, Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец.
Над 60 хиляди украински граждани, останали в България, са били подпомогнати със стоки от първа необходимост. Раздадени са над 120 хил. броя различни хранителни пакети и вода. Над 31 хил. души са получили хигиенни пакети и материали, медикаменти, дрехи, постелъчен инвентар и т.н.. Българският Червен кръст откри „гореща телефонна линия“ за консултации и психо-социална помощ на пристигналите у нас украински граждани, на която съдействие са потърсили над 12 600 души. Съвместно с Министерството на здравеопазването, БЧК отвори и „горещ телефон“ относно възможностите за медицинско и здравно обслужване в нашата страна, към който за помощ са се обърнали повече от 1300 човека. До момента служителите на БЧК са подпомогнали 483 украински граждани в усилията им да възстановят семейни връзки.
От самото начало на военния конфликт в Украйна, БЧК мобилизира близо 4900 служители и доброволци в цялата страна и организира пунктове за оказване на помощ на украинските граждани. Представители на организацията се включиха в създадените кризисни центрове, в партньорство с държавни институции и местни власти в Бургас, Варна, Русе, ГКПП „Дуранкулак“, Добрич, Силистра, София и др., в които беше оказвана подкрепа и съдействие на хората, търсещи закрила на територията на страната ни.
БЧК отпусна 10 000 швейцарски франка от Фонд „Бедствия, аварии и кризи” в отговор на спешния апел на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец за подпомагане на дейностите на Червения кръст в Украйна и засегнатите от конфликта държави.
В партньорство с Върховния комисариат за бежанците, УНИЦЕФ и СЗО, Българският Червен кръст откри 6 центъра „Синя точка“ в цялата страна, в които се предоставят правна и психо-социална подкрепа за жени, деца и хора в риск, избягали от конфликта в Украйна. До момента през тях са преминали близо 26 000 човека. Подобни центрове функционират и на територията на Румъния, Полша и Молдова.
Организацията продължава работата по всички свои дейности, включително и по проектите и програмите в помощ на уязвими групи в нашата страна, включително тези, свързани с бежанци и търсещи убежище у нас. И в момента Българският Червен кръст подкрепя всички нуждаещи се чрез материално подпомагане, финансова помощ, хранителни пакети, лекарства, дрехи, социални, правни и здравни консултации.Повече от 4,1 млн.лв. са постъпили по линия на организираната от Българския Червен кръст Национална кампания за набиране на средства в подкрепа на засегнатите от конфликта в Украйна, която започна на 27 февруари.

Над 143 хиляди души са били подпомогнати у нас от Българския Червен кръст през изминалите 6 месеца в зависимост от нуждите им. От началото на военния конфликт в Украйна БЧК е изпратил над 225 тона помощи (нови дрехи, обувки, консумативи, хигиенни материали и др.) в подкрепа на местното население чрез Украински Червен кръст, Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец, обявиха от пресцентъра на БЧК.

ООН: Украинските бежанци не се задържат в България, повечето идващи са бесарабски българи

127 104 украинци са регистрирани като временни бежанци в България до 5 август. 85 231 са останали в България до 5 август. 92% от остава...

Над 60 хиляди украински граждани, останали в България, са били подпомогнати със стоки от първа необходимост. Раздадени са над 120 хил. броя различни хранителни пакети и вода. Над 31 хил. души са получили хигиенни пакети и материали, медикаменти, дрехи, постелъчен инвентар и т.н.

Българският Червен кръст откри „гореща телефонна линия“ за консултации и психо-социална помощ на пристигналите у нас украински граждани, на която съдействие са потърсили над 12 600 души. Съвместно с Министерството на здравеопазването, БЧК отвори и „горещ телефон“ относно възможностите за медицинско и здравно обслужване в нашата страна, към който за помощ са се обърнали повече от 1300 души. До момента служителите на БЧК са подпомогнали 483 украински граждани в усилията им да възстановят семейни връзки.

От самото начало на военния конфликт в Украйна БЧК мобилизира близо 4900 служители и доброволци в цялата страна и организира пунктове за оказване на помощ на украинските граждани. Представители на организацията се включиха в създадените кризисни центрове - в партньорство с държавни институции и местни власти в Бургас, Варна, Русе, ГКПП „Дуранкулак“, Добрич, Силистра, София и др., в които беше оказвана подкрепа и съдействие на хората, търсещи закрила на територията на страната ни.

БЧК отпусна 10 000 швейцарски франка от Фонд „Бедствия, аварии и кризи” в отговор на спешния апел на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец за подпомагане на дейностите на Червения кръст в Украйна и засегнатите от конфликта държави.

Кабинетът обяви изплащане на забавените средства по програмата за украинските бежанци

Служебният кабинет одобри предоставянето на помощ на кандидатите по „Програма за ползване на хуманитарна помощ за лица, търсещи в...

В партньорство с Върховния комисариат за бежанците, УНИЦЕФ и СЗО, Българският Червен кръст откри 6 центъра „Синя точка“ в цялата страна, в които се предоставят правна и психо-социална подкрепа за жени, деца и хора в риск, избягали от конфликта в Украйна. До момента през тях са преминали близо 26 000 души. Подобни центрове функционират и на територията на Румъния, Полша и Молдова.

Организацията продължава работата по всички свои дейности, включително и по проектите и програмите в помощ на уязвими групи в нашата страна. Сред тях са и дейностите, свързани с бежанци и търсещи убежище у нас. "И в момента Българският Червен кръст подкрепя всички нуждаещи се чрез материално подпомагане, финансова помощ, хранителни пакети, лекарства, дрехи, социални, правни и здравни консултации", допълват от БЧК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com