Задържането на талона от КАТ след плащане на стара глоба е недопустимо

4697
Задържането на талона от КАТ след плащане на стара глоба е недопустимо
Снимка: БГНЕС

След като Конституционният съд (КС) сложи край на отнемането на книжката и спирането на колата от движение заради неплатени глоби от КАТ са измислили друг начин, за да събират задълженията си. За него съобщи днес в. „Труд“ след сигнали на граждани, пише Lex.bg.

Методът включва съставянето на акт за нарушение по чл. 190 от Закона за движение по пътищата. В текста пише, че шофьорът е длъжен да плати глобата в едномесечен срок. След 30 дни излиза наказателно постановление за 20 лв. глоба, но за да си получи синия талон, освен тях, водачът трябва да си плати и старите задължения.

По този повод пред Lex.bg омбудсманът Диана Ковачева коментира, че до момента няма жалби на граждани до нея за новата практика на пътната полиция.

КАТ с нова акция срещу мотористите нарушители

КАТ започва нова акция по пътищата. Антон Иванов от "Пътна полиция" обясни, че този път обект на проверките ще бъдат мотористите. Ще се...

Омбудсманът даде следното становище:

Според чл. 157, ал. 6 от Закона за движението по пътищата при съставяне на акт за нарушение контролният талон се отнема и се връща на водача след изпълнение на задължението по чл. 190, ал. 3. До връчване на наказателното постановление и заплащане на глобата в посочения едномесечен срок, актът за нарушението заменя контролния талон.

Наложеното наказание „глоба“ следва да бъде заплатено в едномесечен срок от влизането в сила на наказателното постановление, електронен фиш или съдебното решение или определение на съда при обжалване, след което талонът трябва да бъде върнат на водача.

Решено: Уведомяваме КАТ да ни отпише като собственик, когато си продадем колата

Стара кола, която е била продадена преди 27 декември 2017 г., но все още се води на наше име, вече може да бъде прехвърлена в КАТ. Това...

В този смисъл по силата на закона при връчване на наказателното постановление и доброволно заплащане на наложената глоба контролният талон се връща незабавно (чл. 157, ал. 7от ЗДвП). По тази причина е недопустимо след заплащане на конкретната глоба, талонът да бъде задържан заради стари глоби на водача.

Според решението на КС след сезиране от омбудсмана, когато се прилагат принудителни административни мерки за неплатени глоби, те придобиват характер на санкция за несъществуващо административно нарушение. Според КС не всяко неизпълнение на задължение съставлява административно нарушение. След изтичане на едномесечния срок, ако лицето не е платило глобата, може да се пристъпи към принудително събиране на публичното вземане, в което длъжникът разполага с права и средства за защита, уредени в приложимия процесуален закон, но не и към прилагане на принудителни административни мерки, каквото е отнемането на свидетелството за правоуправление и временното спиране на автомобила от движение.

Задържането на контролния закон извън хипотезата на чл. 157, ал. 6 от ЗДвП е без правно основание и гражданите могат да изискат връщането на талона по административен ред, а при отказ – и по съдебен ред. Допълнително биха могли да търсят и обезщетение по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди при продължително задържане на талона без основание.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com