Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Започва делото за опожарените тютюневи складове в Пловдив

07 декември 2016, 09:56 часа • 1870 прочитания

От днес (07.12.16 г.) в продължение на три дни в Районен съд - Пловдив ще бъде разгледано делото за пожара в тютюневите складове в Пловдив на 20 август тази година, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

На разпит ще бъдат 45 свидетели и 15 вещи лица. Шесторната пожаро-техническа експертиза показа, че за виновник се смята клошаря Любомир Данчев, който обитавал стая на последния етаж в един от складовете. Според заключението, пожарът е тръгнал от незагасена цигара. Клошарят е обвинен в запалване по непредпазливост, обвинението претърпя известна промяна, в първоначалния си вид се говореше за умисъл.

Пожарът на тютюневите складове, последвал във времето умишленото събаряне на друг склад, част от ансамбловия паметник на културата, предизвика огромен обществен резонанс в Пловдив. Не са много хората, които вярват, че само от един фас може да изгорят толкова големи сгради. От ареста си няколко дни след пожара, досега Любомир Данчев е в ареста. Съображенията са, че той няма постоянен адрес и може да предизвика и друго такова престъпление. Клошарят е психически нестабилен. В обвинението е уточнено, че той е причинил щети на стойност над 11 700 000 лв.

Стихията унищожи почти напълно четири масивни сгради в Тютюневия град, две от които са паметник на културата.

 

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес