Заради изборите: България е договорила с ЕК отсрочка за представянето на Плана за възстановяване

1966
Заради изборите: България е договорила с ЕК отсрочка за представянето на Плана за възстановяване
Снимка: Getty Images

Политическата криза и нови избори са най-лошият сценарий за българската икономика, твърдят работодатели, анализатори и експерти. Според тях, най-важната задача пред бъдещото правителство е представяне в Брюксел на преработения План за възстановяване и устойчивост, с ресурс от 12 млрд. лв.

Вицепремирът Томислав Дончев заяви за "По света и у нас" по БНТ, че вече е договорен по-гъвкав срок с Европейската комисия, за да може новото правителство да прецени дали ще прави промени по плана, преди да го внесе. Близо 1 милиард лв. българските фирми ще могат да ползват директно от Плана за възстановяване и устойчивост. До края на април преработения му вариант трябва да бъде внесен в Брюксел. "Ако това не се случи, наистина ще има огромно забавяне на по получаването на тези средства, което ще забави и българската икономика и възстановяването от кризата", заяви Добрин Иванов - изп. директор на АИКБ.

Ще изпусне ли България 12 млрд. лева заради политически кавги и злобно отмъщение?

Без европари за икономическо възстановяване заради пандемията от коронавируса - това е реална заплаха, според лична позиция на Станисла...

Преминаване към зелена енергия заема водещо място в Плана за възстановяване, със заложен ресурс от близо 2 млрд.лв. Спешно изготвяне на нова енергийна стратегия за преминаване от въглищна електроенергия към зелена е най-важната задача пред новото правителство, твърдят експерти от бранша. "Ние трябва да знаем как ще посрещнем понятието чиста енергия и "зелена сделка". Половината от енергията, който потребяване е ето въглища. Основната част, която трябва да предприеме държавата е да вземе решение, ясно, как утре да започне да строи ядрена централа, която да е 100% държавна без никакви стратегически инвеститори", каза Богомил Манчев.

Икономистите също са обезпокоени от политическа нестабилност и блокиране на Плана за възстановяване за неопределено време. "С тази политическа ситуация, с това забавяне, което неминуемо ще се случи за съжаление отново ще сме на опашката по това да действаме проактивно и ще се озовем в ситуация, в която другите страни вече ще са започнали да работят по този план, по тази линия на трансформиране на икономиката, а ние тогава ще започнем тепърва да се събуждаме", каза икономистът Владимир Сиркаров. "Изправени сме в момента пред политическа криза, мога да кажа спокойно, която ще рефлектира и върху административния апарат, който всъщност оперираше с тези програми", категоричен е и икономистът Агоп Каспарян.

Вицепремиерът Томислав Дончев обясни за "По света и у нас", че заради изборите е договорена отсрочка в крайната дата за представянето на Плана, който е готов на 97%. "Вече сме провели разговори с ЕК. Експертите там са в състояние да проявят известна гъвкавост и да се съобразят с волята на новото правителство, ако то иска да преработва плана или да пише нов план. Редно е тези, които ще сформират правителство да имат шанс да изразят волята си, изпращайки плана така, както е разработен последните 8 месеца или преработвайки го", каза вицепремиерът Томислав Дончев.

Дончев обаче предупреди, че всяка промяна води до забавяне. "Няколко процедури, свързани с подготовка, говоря за отделни процедури, отнемат месец, два или три. И всички, които имат амбиции в тази посока, нека знаят, че този процес, по дефиниция, не е особено бърз и няма как да бъде бърз. Освен това всяка стъпка периодично се съгласува с ЕК", каза Томислав Дончев.

Дончев трябва да даде отчет пред парламента за Националния план за възстановяване

На последното за седмицата пленарно заседание депутатите ще проведат изслушване на вицепремиера Томислав Дончев, предаде БГНЕС. Дончев...

Пред БНР председателят на ЕК Валдис Домбровскис потвърди, че 30 април е само индикативен краен срок и България няма да изгуби нищо, ако не го спази. Той обаче обясни, че колкото по-бързо бъде представен планът, толкова по-бързо Брюксел ще одобри парите за страната ни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com