Защо изборът на Байдън е добър за България? Обяснението на Евгений Кънев

2023
Защо изборът на Байдън е добър за България? Обяснението на Евгений Кънев
Снимка: Getty Images

"Защо изборът на Байдън е добър за България?

Това, което Тръмп водеше като външна политика всъщност беше “Америка на първо място за сметка на упадъка й като световна сила”.

Резкият тон и острите завои, които създават неприятности на дипломатите не могат да компенсират причинените вреди от загубата на подкрепата на съюзниците на САЩ в редица инициативи. Така например, САЩ изгубиха Европа след отказа от сделката за Иран. В далечния Изток не оказаха досттаъчна подкрепа на Австралия в конфликта й с Китай, нито бяха достатъчно твърди в агресията на Китай към Хонг Конг. Да не говорим, че Русия направи всичко каквото целеше като геополитическа експанзия - към Турция, Сирия , Африка , разби съюзи в Европа , причини огромни щети на Великобритания и Испания , дори Франция, Италия и Германия. Дори на САЩ в Афганистан, но най-вече в самите САЩ.

Изводът е, че дори Тръмп да беше русофоб, неговият подход на единак е обречен на провал. А знаем, че той далеч не е русофоб.

Също и битката с Китай не му причини почти никакви щети, а Тръмп дори стана смешен с опита си да опитоми северокорейския диктатор.

Очаквам Ерата Байдън да възвърне най-голямата геополитическа сила на САЩ: техните съюзници в Европа и Далечния Изток. В Европа това ще бъде удар срещу разделителните амбиции на Путин. Както и в сложната мозайка в Черно море - единствения изход на Русия към топлите морета", заяви икономистът Евгений Кънев с публикация в социалните мрежи.

"Съюзът между САЩ и Европа единствен може са спре амбициите на Китай за нов световен хегемон с налагане на неговите ценности на света. Сигурно скоро ще видим отново TTIP на масата, макар сега за Байдън по-важен приоритет е възстановяне на транс-тихоокеанското партньорство, за да ограничи влиянието на Китай в Азия. Защото винаги геополитиката на Америка е да не допусне една държава да доминира своя континент.

Същото се отнася за съюза с Европа, за да се спре агресията на Русия. Ясно е, че досегашните шикалквания на ББ няма да минават пред новата администрация, както преди : сделки с американско оръжие срещу свобода да правим потоци и централи на Русия.

Германия вече спря Северен Поток 2, ще бъде интересно какво САЩ ще направят след като вече направихме Гранд услуга на Путин - да не остане капо с неговия газ.

Така или иначе понеже не очаквам стопляне на отношенията на САЩ с Турция при Ердоган или поне докато поддържа партньорство с Русия, цената на България като геополитически съюзник ще расте и ще се засилва Американското влияние в България за сметка на руското влияние - което е добра новина. Не само заради Черно Море, България затваря обръча на САЩ срещу Русия, започващ от Полша, Украйна и Румъния - които са и най-верните военни партньори в Европа.

Впрочем това можеше да стане още през 2016 г, ако беше два пъти посещавалата България Хилъри станала президент. Сега все пак ще имаме държавен секретар познаващ отлично България, вместо “търговците” на Тръмп, за които България беше само клиент.

Въобще, както писах и преди, 2021 се очаква да бъде преломна за България. За добро", допълни той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Георги Милков: Нетаняху има свои причини да нападне Иран

Тихомир Безлов: От изборите в Австрия зависи дали ще влезем изцяло в Шенген

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com